Bamboe paviljoen

Nieuws

Bamboe paviljoen

Door: Petra Starink | 25-07-2016

Architect Eko Prawoto uit Yogyakarta ontwierp een bamboe paviljoen als tropische variant op de Witte Villa in Park Sonsbeek. De bamboe constructie is bijna even groot als de villa zelf. Voor het ontwerp van het paviljoen liet de architect zich onder andere inspireren door het open karakter van het Rietveldpaviljoen in het Kröller Müller Museum. Het Bamboe paviljoen is nog tot en met 18 september te zien op de tentoonstelling Sonsbeek’16 transACTION in Arnhem.

Aan elkaar geknoopte bamboe

In Yogyakarta wordt veel bamboe geplant en geproduceerd. Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld en is hard, sterk en duurzaam. De bamboe constructie van deze grootte is zelfs voor Indonesische begrippen gigantisch. De constructie van het paviljoen bestaat uit aan elkaar geknoopte bamboe. Professionele bamboe-knopers zijn speciaal overgevlogen om dit paviljoen te vervaardigen. Het bamboe is per boot een maand onderweg geweest van Indonesië naar Holland. De open ramen in het paviljoen hebben dezelfde afmetingen als de ramen in de Witte Villa. De architect wil graag dat het open karakter van dit paviljoen mensen stimuleert om elkaar te ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan. Tijdens de tentoonstelling heeft er zelfs al een trouwpartij in het paviljoen plaatsgevonden.

Bamboetraditie

Architect Eko Prawoto is geboren in de stad Purworejo. Hij staat bekend om zijn expertise op het gebied van de Indonesische bamboetraditie en kunstprojecten. Hij studeerde architectuur aan de Gadjah Mada-universiteit en haalde in 1993 zijn masters in architectuur aan het Berlage instituut in Amsterdam. Hij geeft les aan de faculteit architectuur en design van de christelijke universiteit Duta Wacana in Yogyakarta en heeft zijn eigen ontwerpstudio.

Sonsbeek’16 transACTION

Het bamboe paviljoen is een onderdeel van de tentoonstelling Sonsbeek’16 transACTION en is samengesteld door het Indonesische kunstcollectief Ruangrupa. Zij willen de bezoekers met de kunstwerken in beweging brengen, elkaar verbinden en laten nadenken over de stad en zijn mogelijkheden. Nog te zien tot en met 18 september.
www.sonsbeek.org

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.