Mei & Felixx ontwikkelen woonwijk in München

Nieuws

Mei & Felixx ontwikkelen woonwijk in München

Door: Petra Starink | 10-03-2015

Het team van Mei architects and planners en Felixx Landscape Architects & Planners heeft in een besloten competitie voor de herontwikkeling van 340 woningen rondom de Ludlstrasse in München een prijs gewonnen. Met het voorstel ‘Neue Nachbarschaften’ viel het team in de prijzen en eindigde bij de eerste drie. De eerste prijs werd gewonnen door AllesWirdGut Architektur.

Het is verfrissend om te zien hoe de Nederlanders met de opgave zijn omgegaan, en verder denken over hoe woonbuurten kunnen functioneren, aldus de jury. Het plan bouwt op het vastgestelde stedenbouwkundig raamwerk: een langgerekt gebouw als geluidsbarrière langs de snelweg, gecombineerd met urban villa’s in het groen. De wijk wordt onderdeel van het verkeersnet in de omgeving. Paden takken aan op de bestaande infrastructuur, ontbrekende logische verbindingen worden gemaakt, en de ontsluiting met het openbaar vervoer wordt versterkt.

Neue Nachbarschaften’ transformeert het voorgestelde woongebied tot een verzameling nieuwe woonbuurten. Elk onderdeel krijgt een onderscheidende identiteit, en is tegelijk onderdeel van een groter geheel. Dat grotere geheel is het omliggende openbaar gebied.‘’Door elk gebouw daarmee te verweven wordt er vorm gegeven aan de overgang tussen publiek en privaat karakter’’. In de publieke ruimte worden sport en spelvoorzieningen gerealiseerd. Een zorgcentrum, twee kinderdagverblijven, een buurthuis en atelierruimtes activeren het gebied.

Buurten met eigen karakter en identiteit

Binnen het publieke domein worden diverse kleinere buurten onderscheiden: nieuwe ‘Nachbarschaften’. Twee, soms drie gebouwen worden geclusterd rondom een centraal pleintje. Het omliggende maaiveld wordt licht opgetild, en voorzien van een 40 cm hoge zitrand, om de buurten duidelijk te articuleren. De geclusterde gebouwen zijn ontworpen als geheel, met een eigen karakter en identiteit. Met verplaatsbare stoelen kan de groene ruimte ingericht worden. Met speelvoorzieningen voor de kleinere kinderen geven deze nieuwe buurten een gevoel van solidariteit en veiligheid. Ze stimuleren sociale interactie en cohesie.

Versterking relatie met de omgeving

Door de gebouwen in doorsnede trapsgewijs te laten aflopen, ontstaat een optimale verbinding met de natuur en een goede zonlicht-toetreding in de wijk. Ieder gebouw heeft een set-back met een private tuin, en elke woning heeft een balkon, loggia of terras. De verschillende buurten hebben ieder hun eigen uitstraling, gebaseerd op gedeelde architectuur principes. De verspringende balkons stimuleren de interactie met de buren. Verticale ramen zorgen voor maximale lichtinval, en versterken de relatie met de omgeving. De lichte, gestucte gevels hebben een subtiele oppervlakteprofilering die pas op buurtniveau in het oog springt. Tegenover elkaar liggende entreegevels van een buurt worden in glad, glanzend prefab beton uitgevoerd. De balkonhekken en gevelelementen zijn per buurt voorzien van een ander, natuurlijk motief  in een verschillende kleur.

De drie niveaus van buitenruimte openbaar gebied, groene buurten, en private tuinen worden met elkaar verbonden doordat een typische plant de Amelanchier die overal terugkomt. In de volgende fase wordt met de verschillende prijswinnaars gewerkt aan de verdere uitwerking van het plan. Het is de bedoeling dat alle architecten  een deel van het plan uitvoeren. De uitvoering wordt  gerealiseerd door woningbouwvereniging Gewofag.

Team Mei architects and planners:

Robert Winkel, Anja Lübke, Menno van der Woude, Rob Reintjes, Immanuel Faustle, Louise de Hullu, Rutger Kuipers, Riemer Postma, Iris Veentjer

Team Felixx Landscape Architect & Planners:

Marnix Vink, Deborah Lambert, Michiel Van Driessche, Carlijn Klomp, Willemijn van Manen, Laura Spenkelink, Tea Hadzizulfic.

Beeld: Mei architects and planners en Felixx Landscape Architects & Planners

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie