De Opgang Amsterdam

De Opgang Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-01-2011

Projectgegevens

ProjectteamHan van den Born, Andre van der Torren, Andy Woodcock, Tine Broos
Opdrachtgever NL-development, Den Haag
Hoofdaannemer Heddes bouw, Hoorn
Adviseur constructieIMD, Rotterdam
Adviseur installatiesHoover Holding (t/m DO)
Adviseur bouwfysica en akoestiekCauberg-Huygen Raadgevend Ingenieurs, Rotterdam
Adviseur bouwmanagementOskam Bouwmanagement
Adviseur bouwkostenVan Voorden & De Groot, Capelle a/d IJssel
Start bouwMei 2008
OpleveringJanuari 2010
Bruto vloeroppervlak11.160 m2
Programma 79 appartementen, kerk, kinderopvang, parkeergarage
Bouwkosten€ 10.700.000 excl. BTW
Totale stichtingskosten€ 17.500.000 excl. BTW
TekstPeter Visser
Foto’sPaulien Borst

Een opmerkelijke verschijning siert sinds begin dit jaar Osdorp. Aan de Tussen Meer in het stedenbouwkundig plan van Van Eesteren staat De Opgang, een gebouw met verschillende functies: woningen, een kerk, een kinderdagverblijf en een parkeergarage. Op zijn minst een aparte combinatie, die vooralsnog goed lijkt te werken

De verschillende functies tonen hun eigen identiteit en vormen een complexe eenheid. De kerk is op een plateau geplaatst iets boven het straatniveau en wordt omringd door het deels opgetilde woongebouw. Door de vorm en de gevelbekleding in leien is de kerk als zelfstandig element herkenbaar.

De kerk is omgeven door water waardoor hij lijkt te drijven, via vlonders wordt het gebouw ontsloten. Schuine wanden zorgen voor een optimale akoestiek en een maximaal kolomvrij vloeroppervlak. Een grote glazen gevel opent de kerkzaal naar het park en het water erachter, een open en naar het publieke domein vormgegeven ruimte in plaats van een klassieke naar binnen gerichte gebedsruimte.
Het appartementengebouw in de vorm van een ring is rondom en boven de kerk gebouwd. Het varieert in hoogte, aansluitend op de omringende bebouwing. Het groene metselwerk van de buitengevel sluit aan op het groen van het park en geeft het een autonoom karakter. De plint en onderzijde van het complex zijn uitgevoerd in hout ter versterking van de tactiliteit en intimiteit van het complex op straatniveau.

De oorspronkelijke kerk uit 1967 was een markant maar gesloten gebouw naar ontwerp van architect J. Krüger. Door teruglopend kerkbezoek vertrok de protestantse gemeente naar elders en kreeg het gebouw beperkte wereldlijke functies (stemlokaal, migrantenopleidingen).

Ondanks protesten van ProWest, Bond Heemschut, Cuypersgenootschap, wijkorgaan Osdorp en buurtbewoners werd het gebouw in 2007, op nadrukkelijk verzoek van de kerkgemeente gesloopt. Als herinnering is de oude kerkklok gemonteerd aan het buitenplafond.
Met de diversiteit van functies in één gebouw vervult De Opgang een belangrijke behoefte als sociaal middelpunt van Osdorp. Een geslaagd voorbeeld van wederopbouw in een wederopbouwwijk.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.