Fluitend naar de tandarts

Fluitend naar de tandarts

Door: Petra Starink | 03-07-2012

Tandartsen en orthodontisten zijn een noodzakelijk kwaad, maar een bezoek aan de vernieuwde orthodontistenpraktijk in Breda ontworpen door HET architectenbureau of de nieuwe tandartsenpraktijk in Spijkenisse door HP architecten verzacht de pijn enigszins. Wat opvalt, is dat in beide gevallen daglichttoetreding via ramen tot op de vloer, daklichten en de relatie met de tuin een belangrijke rol speelt.

De orthodontisten van de praktijk aan de Heeckerenstraat in Breda wilden het gehele pand een uitstraling en imago geven passend bij hun ambities en de capaciteit uitbreiden. De locatie is prima, opgenomen in een woonwijk en omringd door groen. De oude praktijk oogde hokkerig, niet overzichtelijk en nogal gesloten. Meer ruimtelijke openheid en grote glasvlakken in de bestaande gevelopeningen brengen hier verandering in. Zelfs in het dak zorgen extra openingen voor meer daglicht.

De ingang ligt centraal en is geminimaliseerd door een tourniquet toe te passen. Rechtdoor bevindt zich de röntgenkamer, aan de linkerkant de behandelruimten en aan de rechterkant de wacht- en poetsruimten. De routing tussen cliënt, orthodontist en assistenten is optimaal, ze hinderen elkaar niet.

Het nieuwe open en transparante karakter wordt versterkt door de warm gekleurde gietvloer (betonlook), de witte wanden en het witte volledig akoestische plafond. Het centrale deel van de receptie, administratie en sterilisatie met de bijbehorende kasten van de behandelruimte is uitgevoerd in een moderne groene houtfineer. De combinatie tussen interieur en verlichting zorgt voor een zeer functionele en tegelijkertijd comfortabele werkruimte.

Tandartsenpraktijk Spijkenisse door HP architecten

De oude tandartsenpraktijk was gevestigd in een omgebouwde jaren ’80 woning in het centrum van Spijkenisse. Het gebouw had niet de gewenste uitstraling, gebrek aan identiteit en het was krap. Een belangrijke kwaliteit die bij de nieuwbouw is gehandhaafd, is de tuin bij de behandelkamers. Op de locatie golden strenge eisen qua bouwvolume, vorm en hoogte. De begane grond moest daarom zo compact en efficiënt mogelijk bebouwd worden.

De tandartsen wilden op een nieuwe manier gaan werken. Belangrijke uitgangspunten daarbij waren groei naar een groter team, meer contact met collega en patiënt, meerdere behandelstoelen per tandarts en een open organisatie. In verband met toegankelijkheid zijn de zes behandelkamers op de begane grond gehuisvest. Personeelsfuncties als kantine, keuken, kantoor en kleedruimtes zijn op de verdieping geplaatst.

Het gebouw heeft twee gescheiden routes, één voor de patiënt en één voor de tandartsen en medewerkers. Deze scheiding biedt concentratie tijdens het werk en creëert rust en privacy voor beide groepen. Centraal in het behandelgedeelte ligt de sterilisatieruimte en de röntgenruimte. Deze hebben een directe koppeling met de balie. De balie vormt de schakel tussen de werkruimtes en de wachtruimte. De behandelkamers krijgen daglicht via een hoge lichthapper en via een groot raam, dat uitzicht biedt op de tuin. Ook het karakter van de wachtruimte en balie wordt grotendeels bepaald door twee vides met hooggeplaatste ramen. Het resultaat is een sereen gebouw waarbij kunstlicht meer voor de sfeer dan voor de lichtopbrengst noodzakelijk is.

Projectgegevens

LocatieHeeckerenstraat, Breda
Architect orthodontie praktijk BredaHET architectenbureau
OpdrachtgeverOrthodontie Henneman-van Hees, Breda
HoofdaannemerBouwbedrijf Gelens, Etten-Leur
Adviseur instalatiesRoks installatietechniek, Rijsbergen; Bink Installatie Groep, Zundert
InterieurBierings interieurs, Tilburg
VerlichtingIndustrielicht, Alblasserdam
OrthodontieUtrecht Dental, Utrecht
Bouwjuni- december 2010
Bruto vloeroppervlak213 m2
Bouwkosten€ 440.000
Totale stichtingskosten€ 550.000
FotosPeter de Ruig
Architect Tandartsenpraktijk SpijkenisseHP architecten
OpdrachtgeversJan Maarten van den Boom, Peter Kouijzer
Adviseur constructieAdviesbureau Docter, Ridderkerk
Adviseur installatiesInstallatiebedrijf Midden Holland, Harmelen
Adviseur bouwkostenIngenieursbureau Multical, Rotterdam
Inrichting behandelkamersAll Dent, Veenendaal
MeubelbouwerSizework interieurwerken, Schijndel
TekstPeter Visser

Het gebouw wordt verwarmd middels een warmtepomp. Een lage temperatuur vloerverwarming verwarmt het gehele gebouw. De afwezigheid van radiatoren is niet alleen esthetisch maar ook hygiënisch. Door de slangen in de vloer stroomt in de zomer koud water.

De publieksruimtes hebben een houten plafond dat galm reduceert. De deuren tussen behandelkamers en publieksruimtes hebben extra kierdichting om geluid tegen te houden. De behandelkamers hebben een akoestisch sterk absorberend plafond, zodat in de secundaire route, die de behandelkamers met elkaar verbindt, deuren achterwege konden blijven. Door de combinatie van akoestische maatregelen en de open plattegrond is er ook aan de behandelzijde een mooi ruimtelijk gebouw ontstaan.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.