Hofstede optiek Den Haag

Hofstede optiek Den Haag

Project
Door: Jacqueline Knudsen | 19-10-2010

Aan de chique Hoogstraat in het centrum van Den Haag zetelt al sinds 1966 de optiek Hofstede. Begin 2010 is het interieur grondig aangepakt door Alexander Nowotny, die ook al in 1997 het interieur voor deze zaak vernieuwde. Hij vertaalde de nieuwe functionele eisen in een uitnodigende, transparante en ruimtelijke winkel. Het sprankelende interieur is een feest voor het oog, zeker met de juiste bril op.

Projectgegevens

ProjectarchitectAlexander Nowotny
ProjectteamJoost v.d.Bosch, Meral Yakisikli
Opdrachtgevers Norbert Hofstede en Marloes Vaessen-Hofstede
Adviseur installatiesSpijker Klimaatservice, Den Haag
Bouwkundig aannemerDe Combi Groep, Wassenaar
Interieurbouwer Van der Plas’, ’s-Hertogenbosch
Ontwerp verlichtingLagotronics, Venlo
Ontwerp videoprojectieDesigner kollektiv, Hilversum
UitvoeringJanuari - februari 2010
Bruto vloeroppervlakte110m2
Bruto inhoud440m3
Leveranciers:
Marmertapijt DNOPOXY, Schiedam
ZebranohoutLeeuwenburgh Fineer, Raamsdonksveer
Gecapitonneerd glamourvelvetChivasso, Zoetermeer
PendelarmaturenFalling (adviesgedeelte) en Falling water (vide) Tobias Grau, Duitsland
Verlichting etalage Dome Power LED Spots van Lagotronics, Venlo
StoelenTaormina van Alias, Italië
Visio office Kooij Optical, Haaften
Zwarte granieten gevelSteentijd, Den haag
TekstJacqueline Knudsen
Foto'sRaoul Suermondt

De winkel is gevestigd in een historisch pand, dat ooit uit een voorhuis en een achterhuis bestond, met daartussen een binnenplaats. De binnenplaats is al langer overdekt en de winkel loopt door tot in het achterhuis. De ruimte is een langgerekte en geknikte pijpenla, waar tot voor kort voorin een grote toonbank met kassa de ruimte nog eens versmalde. Dit interieur was na 13 jaar aan vernieuwing toe. De tevredenheid van de opdrachtgevers met het vorige interieur, in 1997 ontworpen door Alexander Nowotny, resulteerde in een vervolgopdracht aan dezelfde architect.

De nieuwe ontwikkelingen en inzichten in het opticienvak en de vele extra mogelijkheden die Hofstede op het gebied van oogzorg en oogmode wil bieden, maakten een ingrijpende aanpassing van het interieur nodig. Naast functionele wensen speelden nieuwe trends in winkelinrichting een rol in het ontwerp, vooral op het gebied van de materialisering en verlichting.

Een nieuwe pui met veel glas binnen een klassiek kader van zwart graniet biedt ruim zicht op het nieuwe interieur. De pui past goed in het straatbeeld van de Hoogstraat en de plint is zeer laag gehouden. De transparante kubussen in de etalage komen ook elders in de winkel weer terug in wit acrylaat en contrasteren met overwegend de ronde vormen in het interieur. Door de ruimte zo veel mogelijk vrij te houden en door een opdeling van voor naar achter in drie zones, wordt de ruimte optisch verbreed. Dit effect wordt versterkt door een slimme toepassing van spiegels, koven en verlichting.

Zebrano meubels
Voorin, direct achter de pui, is de zonnebrillencollectie ondergebracht. De verkoop van zonnebrillen vormt tegenwoordig een groter deel van de omzet van de opticien en trekt veel klanten, vandaar de prominente positie in de winkel. Een klein deel van de collectie wordt getoond, onder meer op ronde roterende displays, die op maat gemaakt zijn en van elektromotor en verlichting voorzien naar ontwerp van Nowotny, op basis van bestaande displays.

Het merendeel van de brillencollectie bevindt zich in op maat gemaakte ladenkasten. Deze zijn afgewerkt met zebranofineer, een houtsoort met een opvallende strepentekening die aan zebra’s doet denken. Het zebrano meubel loopt in een vloeiende lijn van wand door in het plafond en omkadert een gebogen vlak van opaal acrylaat met verlichting erachter. Een gebogen aluminium plaat maakt de geleidelijke overgang van wand naar het plafond compleet.

Glamour velvet
De lagere middenzone heeft een heel ander karakter. Hier loopt de zebrano afwerking door over het gebogen plafond en is de zijde met drie consultplekken bekleed met gecapitonneerd paars fluweel, het zogenaamde Glamour Velvet. Samen met de druppelvormige plafondlampen zorgt het voor een warme grand-caféachtige uitstraling. Dit is een ruimte waar men rustig kan zitten voor advies, een verblijfsruimte in plaats van een winkel. Achter het verlaagde plafond is de klimaatinstallatie weggewerkt.

De vloeren zijn bekleed met marmertapijt, waarin een kleine glinstering zit. Het consultgedeelte is voorzien van een witte en de overige ruimte van een grijsgroene tint.

Spyglass
In het achterste gedeelte van de winkel, ter plaatse van de vroegere binnenplaats, bevinden zich een kleine balie met kassa, een Visio Office en een gebogen witte wand waarop modellen worden geprojecteerd. Die bewegende projectie is een blikvanger die al vanaf de straat opvalt. Het Visio Office bestaat uit een spiegelwand, een spyglass, met daarachter geavanceerde meetapparatuur die de bewegingen van ogen en hoofd registreert, teneinde een nog beter oogadvies te kunnen geven. De meer traditionele oogmeetruimtes in het achterhuis zijn bij deze verbouwing ongewijzigd gelaten.

Verlichtingsontwerp
De sprankeling van het interieur is ook resultaat van een uitgekiend verlichtingsontwerp, waarbij veel gebruik gemaakt is van ledverlichting in indirecte vorm. De achterwand van de grote vitrines is uitgevoerd in opaal acrylaat, waarachter led lijnarmaturen zijn geplaatst, die via lenzen met strijklicht de gehele achterwand oplichten. In de witte schappen is met flexibele ledstrips een indirect kleuraccent verwerkt die in elke gewenste kleur kan worden geconfigureerd. Dergelijke strips zijn ook toegepast op alle aluminium plinten.

De functionele verlichting in de vitrines wordt gevormd door led downlights. Voor de aanlichting van de gebogen wanden die doorlopen in het plafond, en van de vele koven is gewerkt met een maatwerk product voor dit project: 250 geschakelde modulaire ledstrips. De etalage wordt aangelicht met verstelbare witte ledspots aan een rail. In het consultgedeelte zijn druppelvormige armaturen toegepast, en in de vide bij de balie hangt uit dezelfde familie een kroonluchter met negen druppels.

 

 

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.