Onderwijscentrum artsen door Versseput Architecten

Onderwijscentrum artsen door Versseput Architecten

Door: Petra Starink | 18-11-2015

Na een ingrijpende verbouwing is een kantoorgebouw in Papendorp Utrecht nu in gebruik als onderwijscentrum voor artsen. Versseput Architecten was verantwoordelijk voor de architectuur en het interieur. Duizenden meters kantoorvloer kregen een tweede leven. Een nieuw centraal open trappenhuis is in de bestaande structuur ingepast en zorgt er voor dat er ruim visueel contact is tussen de drie verdiepingen in het pand.

Het oude kantoor wordt nu in gebruik genomen door Schola Medica, het onderwijscentrum van de SBOH (de werkgever van alle huisartsen in opleiding). Omdat zij een snel afwisselend onderwijsprogramma hebben was er behoefte om alle onderwijsruimten logisch met elkaar te verbinden. In het onderwijscentrum wordt les gegeven aan artsen in opleiding. De SBOH initieerde de bouw van Schola Medica, die is gerealiseerd op drie verdiepingen van het bestaande kantoorpand ’t hart op bedrijventerrein Papendorp in Utrecht. Het gebouw is het Utrechtse hoofdkantoor van de VvAA, ledenorganisatie en dienstverlener in de gezondheidszorg.

Structuur van gangen verdwenen

Binnen het bestaande gebouw is de traditionele structuur van gangen en werkkamers verdwenen. De verkeersgebieden zijn geen strakke, rechte gangen meer maar een snoer van straten en pleintjes. Alle ‘restruimte’ is zo ingericht dat uitwisseling van kennis en ervaring tussen de gebruikers bijna vanzelfsprekend ontstaat. Naast ‘scenario-ruimten’, waar cursisten hun praktische vaardigheden op oefenpoppen oefenen, zijn er een auditorium, kantoorruimten en leslokalen.

Identiteit aan gebouw door kunst

Versseput Architecten is  voor architectuur en het interieur verantwoordelijk, hierdoor is een harmonieus en inspirerend onderwijscentrum ontstaan. Er is sprake van cohesie en integraliteit. De kunst in het pand sluit aan op de professie van de gebruikers. De foto’s van Raymond de Vries, die speciaal voor dit project werden gemaakt, geven op een subtiele manier identiteit aan het gebouw en zijn gebruikers.

Parkeergarage en restaurant gedeeld

De gebruikers van het pand, Schola Medica en de VvAA, delen de parkeergarage, de entreehal en het restaurant. Versseput Architecten gaf die ruimten in dezelfde trant een ingrijpende facelift. De parkeergarage werd getransformeerd in een ‘ontvangsthal voor auto’s’: een lichte, frisse, kleurrijke en intrigerende plek. Het restaurant is nu een multifunctionele werk- en ontmoetingsplek geworden.

Projectgegevens

LocatieOrteliuslaan 750, Utrecht
ProjectVerbouw kantoor tot medisch onderwijscentrum
OpdrachtgeversSBOH, Stichting Beroepsopleiding Huisartsen
Programma van eisenVerbouw van bestaand kantoorgebouw tot medisch onderwijscentrum met nieuw trappenhuis. Vaardigheidslokalen, scenarioruimten, scenarioruimten met regie, auditorium, plenaire ruimten, kleedruimte simulatiepatiënten, docentenkamers, vergaderzalen, kantoren ondersteunend personeel, kantoren Huisartsopleiding Nederland, opslag, garderobe, pantry's, toilet-, douche- en kolfruimten.
Bruto vloeroppervlak3600 m2
OntwerpVersseput architecten, Utrecht
ProjectteamPeter Versseput, Inge Schultz, Lotte Rijpstra
MeubelontwerpVersseput architecten, Utrecht
Grafisch ontwerp en fotografieVolta_Ontwerpers, Utrecht Raymond de Vries, Rotterdam
AdviseursConstructies: Bartels Ingenieursbureau, Veenendaal Installaties: WHR Installatie-adviseurs, Breda Bouwfysisch adviseur: Peutz, Mook Bewegwijzering: Mijksenaar, Amsterdam Bouwmanagement fase 1: HEVO, 's-Hertogenbosch Bouwmanagement fase 2 en restaurant: Versseput Architecten, Utrecht
AannemersBouwkundig fase 1: De Combi, Utrecht Bouwkundig fase 2: Versteeg Utrecht, Houten Installaties: Blokzijl TCL Installatietechniek, Almere Audiovisueel: First Impression Audiovisueel, Tilburg ICT: Gene IT Solutions, Hilversum Telefonie: LetmedoIT, Utrecht
MeubelwerkVan Assem interieurbouw, Utrecht
Los meubilairSV Collection, Rotterdam
FotografieCorné Bastiaansen, Hilversum

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
  1. Paul van de Vijver

    Mijn ervaring is dat het gebouw en de inrichting zorgen voor een prima werk- en onderwijsklimaat.

    Reageer
  2. Marth&Yvonne Soest

    Opnieuw een prachtig voorbeeld van jullie spel met licht en ruimte

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.