Welnesselande Barendrecht

Archin, Rotterdam

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Zwembad met doorzicht naar sauna’s

Projectgegevens

Ontwerp interieur Puccio G.G. Marletta (Archin)
Opdrachtgever Welnesselande, Barendrecht
Hoofdaannemer Reusken Bouw, Eerbeek
Adviseur Constructies Bartels Ingenieurs voor Bouw en Infra, Apeldoorn
Bouwkundige uitwerking Witteveen Architecten, Apeldoorn
Adviseur installaties TGO Technische Installaties, Hengelo
Start bouw maart 2007
Oplevering april 2008
Bruto vloeroppervlakte 6000 m2
Bouwsom € 5.100.000 excl. BTW
Leveranciers:
Staalconstructies Voortman Staalbouw, Rijssen
Aluminium gevelkozijnen GDB, Beek
W-installaties TGO Technische Installaties, Hengelo
E-installaties Boks Elektra, Eerbeek
Gevel en dak Ascon, Ter Apel
Zwembad Lotec, Eindhoven
Foto's Ger van der Vlugt
Tekst Stefan van Hoek

Hoewel sportcentrum Welnesselande vanwege zijn omvang absoluut opvalt, is het interieur van de als welnesscentrum omschreven sport- en ontspanningsvoorziening het meest in het oog springend. Lange zichtlijnen verduidelijken de logische inpandige routing, terwijl de looproutes naar de diverse ruimten juist kort zijn gehouden.

Naast de zichtlijnen en routing valt ook de grote hoeveelheid glas in de gevels op. Hierdoor hebben sportbeoefenaars zicht naar buiten. Andersom vormt Welnesselande bij duisternis zelf een baken van licht en activiteit. Tevens bevinden zich inpandig grote glasoppervlakken, waardoor binnen ook onderling zicht op de diverse activiteiten bestaat. Vanuit de centraal gesitueerde en transparant uitgevoerde entreepartij voert een schoon betonnen trap naar een loopbrug. De loopbrug leidt linksaf naar de grootste fitnessruimte van Welnesselande, rechtsaf belandt de bezoeker in de centrale ruimte. Kenmerkend voor de fitnessruimte is dat de fitnessapparaten in een cirkelvorm ten opzichte van elkaar staan opgesteld. Naar achteren toe loopt het vloerniveau verspringend op. Een deel van deze zaal is voorzien van een kussenvloer. Hierop kunnen bezoekers buikspieroefeningen uitvoeren zonder dat zij een aparte mat hoeven neer te leggen.

Lounge
In de centrale ruimte bevindt zich een langgerekte, van donker hout voorziene ontvangstbalie. Boven de balie hangen drie karakteristieke cilindervormige oranje lampenhouders. Tegenover de balie ligt een zogenoemde loungeruimte. Hier staat luxe zitmeubilair in een oranjebruine kleur, die zich goed voegt bij de stoffen vloerbedekking met zeer dunne strepen in de kleuren grijs en oranje. De houten tafels hebben dezelfde kleur als de ontvangstbalie. Een grote glaswand in de loungeruimte biedt zicht op de grote fitnesszaal, die aan deze zijde een van lamellen voorziene vliesgevel heeft. Aan de andere zijde kraagt de spinningruimte met fietstoestellen op de tweede etage deels uit over de loungeruimte, in de vorm van een groot glazen vlak. Ook in de spinningruimte loopt het vloerniveau in cirkelvorm naar achteren verspringend op.

Over vloer en wand
De diverse soorten vloerbekleding in de centrale ruimte lopen door tot het uiteinde van het gebouw, waar zich het restaurant bevindt. Dit zijn beloopbare melkglastegels, vierkante grijze keramische tegels met een granietstructuur en langwerpige tegels met een houtnerfstructuur. Een strook transparant glas onderbreekt het melkglas en biedt zicht op het op de begane grond gesitueerde zwembad. Kenmerkend voor alle vloerbekleding is dat deze doorloopt op de wanden tot aan het plafond. Architect Puccio Marletta wil daarmee bezoekers onwillekeurig verder de ruimte intrekken.

Zichtbaar verkeer
Bezoekers van de diverse fitnessruimten moeten geheel om de ontvangstbalie heen lopen om de automatische glazen toegangspoorten te bereiken. De architect heeft de met vingerafdrukherkenning bedienbare toegangspoorten zo ver mogelijk naar achteren gesitueerd, omdat zo veel mogelijk vloeroppervlak op de eerste etage ook toegankelijk moest zijn voor niet-leden van het welnesscentrum. Achter de toegangspoorten bevindt zich een trap van schoon beton. Deze leidt naar het zwembad met kleedkamers, sauna´s, douches en een stoombad op de begane grond. Naar boven voert de trap naar kantoren op de tweede en fitnessruimten op de derde etage. De trap is op een dermate centrale positie gesitueerd dat inpandige verkeersbewegingen goed zichtbaar zijn.

Mozaïektegels
Het zwembad heeft een in hoogte verstelbaar vloerniveau. Rondom het bad liggen keramische tegels met granietstructuur, die ook hier doorlopen over de wanden. Een rond element dat onder meer douches en een stoombad bevat, is op de wanden voorzien van minuscule mozaïektegels in diverse blauwtinten. De saunaruimten beschikken over hiermee contrasterende houten wanden. Het hoogste bouwdeel van Welnesselande herbergt drie klimwanden, waarvan de hoogste achttien meter is. Het interieur is hier sober en duidelijk vooral op de functionaliteit gericht.

     

Geef een reactie

Regels voor reageren op Architectuur.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer