Al-Light en TBS-kliniek winnen Daylight Award

Al-Light en TBS-kliniek winnen Daylight Award

De FPC Oostvaarderskliniek Almere van Studio M10 is afgelopen donderdag uitgeroepen tot winnaar van de Daylight Award 2010 in de categorie utiliteit. Al-Light in Haarlem van Border Architecture won in de categorie woningbouw.

De winnaars ontvingen de prijs op het vakevenement Material Xperience tijdens de beurs Gevel en Licht & Architectuur uit handen van Ronald Schleurholts, architect bij cepezed en winnaar van de Daylight Award 2008.

Al-Light

De jury schrijft over Al-Light van Border Architecture (…) “Typerend voor de Liedsebuurt in Haarlem zijn smalle straatjes met een grote variatie aan bouwhoogtes en –stijlen. Niet de meest voor de hand liggende locatie om een woning te realiseren waarin daglicht optimaal tot diep in elke woonverdieping moet kunnen toetreden.”

Toch heeft Border Architecture volgens de jury met vlag en wimpel invulling gegeven aan dit ingewikkelde ontwerpvraagstuk.

TBS-kliniek

Studio M10 heeft volgens de jury met het ontwerp van FPC Oostvaarderskliniek onorthodox invulling gegeven aan het doorgaans starre en dichtgetimmerde programma van eisen van opdrachtgever Rijksgebouwendienst. Op zich is dat al een prestatie van formaat. Daglicht is door het hele gebouw heen doelbewust als bouwmateriaal toegepast.

Dat resulteerde, samen met de consequente herhaling van prefab elementen, in een prettig gebouw waar zowel gebruikers als bewoners daglichttoetreding roemen als meerwaarde.

Uitgebreide juryrapporten van de winnaars en de rest van de genomineerden vindt u hier.

Lees meer over de Daylight Award in het algemeen en de editie 2008 in het bijzonder.