Concrete Love over architectenfamilie Böhm

Architect, Evenementen, Inspiratie

Concrete Love over architectenfamilie Böhm

Door: Jacqueline Knudsen | 10-02-2016

Architectuurcentrum Rondeel in Deventer organiseert op 16 februari in samenwerking met filmhuis de Keizer de documentaire ‘Concrete Love’ over de Duitse architectenfamilie Böhm met als middelpunt Gottfried. Hij is de enige Duitse architect aan wie de prestigieuze Pritzker Prize is toegekend, in 1986.

Gottfried Böhm

De film ‘Die Böhms – Architektur einer Familie – Concrete Love’ toont de dagelijkse routine van architect Gottfried Böhm (1920), beroemd vanwege zijn betonarchitectuur, zoals de brutalistische kerk in Neviges. Gottfried was kleinzoon en zoon van architecten. Na projecten in samenwerking met zijn vader Dominikus, was het eerste onafhankelijke project van Gottfried de kapel Madonna in den Trummern St. Kolumba in 1947, die later is geïncoporeerd in het Museum Kolumba (Peter Zumthor). Gottfrieds vrouw Elisabeth (1921-2012) en hun drie zonen zijn ook architect.

Stephan, Peter en Paul Böhm

In de film zien we zoon Stephan Böhm (1950) vertwijfeld rondlopen op een stilliggend bouwproject in China. Peter Böhm (1954) vertelt over de onenigheid met Gottfried over zijn Staatliches Museum Ägyptischer Kunst in München (2011). Van zoon Paul Böhm (1959) is al jaren in Keulen de moskee annex islamitisch cultuurcentrum in aanbouw, in de film zie je hem in discussie met Gottfried over het ontwerp. Het Hans Otto Theater in Potsdam, voltooid in 2006, is een gezamenlijk project van Gottfried, Stephan en Paul.
Deze unieke familie vertegenwoordigt een mooie doorsnede van de Duitse architectuurgeschiedenis. De film documenteert de ontmoetingen met familie, oud-collega’s en de inspiratie voor zijn werk. De keuzes van de drie zoons leiden soms tot spanningen tussen de vader en zoons. Een intiem gefilmd portret waar geloof, liefde en bouwkunst als een rode draad door het verhaal verweven zijn.

Elisabeth Böhm

De Zwitserse regisseur Maurizius Staerkle Drux heeft van 2012 tot 2014 de familie Böhm gevolgd en gefilmd, meestal in het woonhuis annex atelier Auf dem Römerberg in Keulen dat Dominikus Böhm (1880–1955) in 1932 bouwde voor zijn familie. In dit huis zijn werk, privé en familie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de eerste filmopnamen was Elisabeth nog in leven. Elisabeth was zelf architect, maar heeft haar familie voor haar carrière laten gaan. Wel was ze streng criticus van de ontwerpen van haar man en zonen. Opvallend is dat de zonen overtuigd zijn meer van Elisabeth dan van hun beroemde vader te hebben geleerd op architectonisch vlak. De rouw van Gottfried om zijn vrouw is mooi in beeld gebracht, we zien hem een portret van haar in klei maken en plaatsen in hun huis in Parijs, waarvan Elisabeth het interieur ontwierp. De film won in 2015 de Goethe Documentary Film Prize en is ook te koop op dvd.

Concrete Love in Filmhuis De Keizer
Ingeleid door programmaraadvoorzitter Harry Zwiers
Dinsdag 16 februari 20.30 uur
Locatie: Keizerstraat 78, Deventer
voor meer informatie kijk op www.rondeeldeventer.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.