Expositie architect Van Loghem

Architect, Boeken, Exposities, Nieuws

Expositie architect Van Loghem

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-02-2022

Van 1 mei tot 1 oktober 2022 organiseert ABC Architectuurcentrum Haarlem een expositie over architect J.B. van Loghem. De aanleiding is het 100-jarig bestaan van de Haarlemse wijk ‘Tuinwijk Zuid’ die door deze architect is ontwikkeld. De expositie betreft zowel het oeuvre als de bijzondere persoon Van Loghem die leefde van 1881 tot 1940.

100 jaar geleden is Van Loghem op de toppen van zijn kunnen. Deze sociaal bevlogen architect, geboren in 1881 in Haarlem, toont zijn vakmanschap in volle glorie in de bouw van wijken in Haarlem zoals Tuinwijk Zuid, Rosehaghe, Tuinwijk Noord, Huis Ter Cleeff en Patria. Hij is tevens een van de architecten van het Amsterdamse Betondorp.

Biografie

Van Loghems gedrevenheid om vooral voor de minder bedeelde bevolkingsgroepen comfortabele, gezonde en betaalbare woningen te bouwen voert hem ook naar Rusland. In het Siberische Kemerovo bouwt hij honderden woningen, scholen, een badhuis en gemeenschapshuizen.

Na twee jaar keert hij enigszins gedesillusioneerd terug naar Nederland. Hij vestigt zich in Rotterdam. De architectenpraktijk van de ‘bolsjewiek’ Van Loghem heeft het moeilijk in de crisisjaren. Hij krijgt weinig opdrachten. Maar dan ontpopt hij zich als de ideoloog van het zogenoemde ‘Nieuwe Bouwen’. Van Loghem gaat lesgeven, geeft lezingen, schrijft boeken en talloze artikelen in diverse bladen. Hij wordt ook internationaal actief in de CIAM als pleitbezorger voor het Nieuwe Bouwen. Daarbij werkt hij samen met mannen als Le Corbusier, Mart Stam en Gerrit Rietveld. Veel te jong, hij is nog maar 58 jaar, overlijdt hij vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Boek

Naast de expositie is ook en omvangrijke monografie over Van Loghem verschenen. Deze is geschreven door Rudolphine Eggink en heeft als ondertitel ‘Architect van een optimistische generatie’.

Met zowel de publicatie als de expositie zoomt ABC in op het leven en werk van Van Loghem. Deze activiteit is gecombineerd met een randprogramma met diverse andere activiteiten als lezingen en excursies. Daarnaast zal een discussie worden georganiseerd over ‘hoe om te gaan met zijn (monumentale) nalatenschap in het licht van actuele vraagstukken als energietransitie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.