Frank Meijer wint Cultuurprijs Noord-Brabant 2023

Actualiteiten, Architect, Nieuws, Prijsvragen

Frank Meijer wint Cultuurprijs Noord-Brabant 2023

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-10-2023

Begin oktober heeft landschapsarchitect Frank Meijer uit Den Bosch de Cultuurprijs Noord-Brabant 2023 in ontvangst genomen. De prijs werd overhandigd door Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Heel toepasselijk tijdens het 25-jarig jubileumfeest van zijn eigen ontwerpbureau MTD Landschapsarchitecten.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt ieder jaar de Cultuurprijs uit voor bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant. Autonoom kunstenaarschap, kwaliteit, artistieke onafhankelijkheid en de bijdrage aan de ontwikkeling van de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant zijn hierbij de belangrijkste criteria.

Winnaar 2023

Dit jaar werd de prijs uitgereikt aan Frank Meijer; mede-eigenaar van MTD Landschapsarchitecten. Hij wordt door de jury geroemd om zijn beheerste en verhalende omgang met gebouwd en landschappelijk erfgoed. “Wie het verleden kent, is meester van de toekomst. Als iemand deze wijsheid verpersoonlijkt is het Frank Meijer. Zijn veelomvattend, decennia bestrijkend en immer uitdijend oeuvre geeft er blijk van’, aldus juryvoorzitter Jan Baan.

Frank Meijer ontving een kunstwerk van de jonge, talentvolle Brabantse kunstenaar Jordie Rovers. Hij maakte voor hem een hedendaagse triomfboog van eikenhout, ijzer en textiel waarin de aandacht voor verleden, heden en toekomst samenkomt.

Over Frank Meijer

Frank Meijer (1967) weet als landschapsarchitect gisteren, heden en morgen te verbinden. Zijn oeuvre is even omvangrijk als divers. Sinds 1980 tekende hij voor meer dan honderd projecten. Zijn ontwerpen voor stadscentra, universiteitscampussen, wegen en luchthavens hebben een tijdloze rust en zijn sterk door de context geïnspireerd.

In Brabant is Meijers’ meesterhand onder meer terug te zien in:

  • de Stadswalzone en het Zuiderpark in ’s-Hertogenbosch
  • natuur- en landschapsgebied Moerenburg en de Tilburgse binnenstad
  • de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en
  • het entreeplein en de boulevard van Eindhoven Airport

Buiten Brabant heeft hij samen met architectenbureau MVRDV gewerkt aan het dakbos op het Collectiegebouw – het depot van Museum Boijmans Van Beuningen – in Rotterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.