Heerlijk en everlasting

Architect, Inspiratie

Heerlijk en everlasting

Door: Peter de Winter | 26-04-2013

Motoren. Ze zijn voor architect Lars Courage een onuitputtelijke bron van inspiratie. Wie zijn kantoor in Apeldoorn bezoekt, staat direct oog in oog met ’s mans passie. Pontificaal staat de Aprilia 6.5 van Philippe Starck er mooi te wezen. De oranje zilveren kleurstelling van deze gestroomlijnde Italiaanse design eenpitter, is door Courage zelfs doorgevoerd in het ontwerp van de Geode, een zakelijk gebouw met een frisse twist in de oranje banden bestemd voor kinderen en jong volwassenen met een geestelijke en lichamelijke beperking.

Wat Lars Courage aanstaat in motoren, is zichtbare techniek dus stoere uitstraling in combinatie met vorm en functie. Heerlijk en everlasting in zijn woorden. Hij pikt inspiratie, maar ook trends op uit de creaties van de motorindustrie. Althans, zolang het om ‘echte’ machines gaat. De Aprilia 6.5 van Starck is een van de dapperste pogingen van de industrie om motordesign een nieuwe twist te geven. Het lag althans niet voor de hand om een ontwerper van uitzinnige keukenspulletjes een carte blanche te geven om een motorfiets te ontwerpen.

De reacties op de kekke eencilinder liepen bij de presentatie in 1995 nogal uiteen. De Aprilia importeur sprak destijds over een uitgekiende combinatie van vrouwelijke belijning en een mannelijk motorblok dat zich laat bekijken als ingewanden in een gestaald lichaam. In één vloeiende lijn lopen tank, zadel en achterspatbord in elkaar over. Een motorspeciaalzaak uit Amsterdam raakte Starcks ontwerp aan de straatstenen niet kwijt terwijl een collega niet anders dan in lyrische bewoordingen over de Italiaanse schoonheid kon praten.

Als snel kreeg het ontwerp de potentie toegedicht te kunnen uitgroeien tot een klassieker. De naam Starck was bij lang niet alle motorliefhebbers bekend, en men vond het ontwerp mooi of spuuglelijk. Daarmee vertoont de Aprilia een opmerkelijke overeenkomst met het werk van Lars Courage: zijn onalledaagse huizen en gebouwen zijn stoer, gedurfd, techniek en constructie zijn in het zicht, het kleurgebruik is opvallend. Toeschouwers dwepen ermee of verafschuwen ze. En net als bij de motor destijds zijn Lars ontwerpen zo origineel dat de buurt eraan moet wennen. Ook schoonheid vraagt zijn tijd.

Tekst: Peter de Winter
Fotografie: Courage architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.