Lijst van bedreigde architectonische huizen

Architect

Lijst van bedreigde architectonische huizen

Door: Petra Starink | 25-05-2020

Het Iconic Houses Netwerk heeft de website Icons at Risk gelanceerd, een internationaal initiatief om ’s werelds meest bedreigde architectonisch belangrijke moderne huizen te behouden. Iconic Houses zet haar werk voort ter ondersteuning van de 150 iconische museumwoningen die het netwerk vormen en die op de wereldkaart en in de lijst op de website iconichouses.org kunnen worden ontdekt.

Crowdfundingsactie

Op de lijst Icons at Risk staat een selectie van ongeveer 30 bedreigde huizen. Naast de geschiedenis van de huizen bevat de website veel historisch beeldmateriaal, video’s en literatuurverwijzingen. Als er een campagne voor het behoud van een huis is dan wordt daar naar gelinkt zodat er een crowdfundingsactie voor kan worden gehouden. Naast het signaleren van huizen die bedreigd worden door de sloopkogel of achterstallig onderhoud is er informatie te vinden over meesterwerken uit de architectuur-geschiedenis die gesloopt zijn. De website brengt gelukkig ook succesverhalen zoals de Villa Cavrois uit de jaren 30 van Robert-Mallet-Stevens bij Lille, die na een restauratie in 2015 werd geopend als museumwoning.

Lijst van bedreigde huizen

Veel huizen uit de tweede helft van de 20e eeuw dreigen verloren te gaan, omdat ze nog niet als erfgoed worden erkend. Deze huizen kunnen gered worden. Icons at Risk wil het publiek en de politiek bewust maken van de noodzaak iets te doen tot het behoud van dit jonge erfgoed en huiseigenaren ondersteunen om actie te ondernemen. Kent u een bedreigd 20ste eeuws meesterwerk (woning) ? Download dan het Alert Form van de website en mail dit aan [email protected]

La Ricarda Barcelona Lijst van bedreigde architectonische huizen

Bedreigd huis La Ricarda

Fotobijschrift: La Ricarda, Antonio Bonet, El Prat de Llobregat (bij Barcelona) ook bekend als Casa Gomis, is een voorbeeld van rationalistische architectuur in Catalonië. Het huis, dat gebouwd werd tussen 1949-1963, behoort nog steeds tot de familie Gomis Bertrand, die het in de oorspronkelijke staat wil behouden. Maar het is in gevaar.
Bedreiging: in de jaren 50 was de luchthaven van Barcelona klein en ver weg. Nu de derde landingsbaan van de luchthaven niet meer dan 400 meter van het huis verwijderd is maken vervuiling en het oorverdovende geluid van vliegtuigen die iedere paar minuten opstijgen, het wonen in het huis onmogelijk en bedreigt de uitbreiding van het vliegveld ook de omringende natuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.