Tot in detail doordacht, dat vind ik mooi

Architect

Tot in detail doordacht, dat vind ik mooi

Door: Peter de Winter | 15-07-2012

Waar de meeste liefhebbers kiezen voor zwart, racing green of Ferrari rood, liet architect Allard Assies (48) zijn Burton spuiten in RAL 1019 Grey Beige. Een bijzondere keuze; naar zijn beste weten de enige beige Burton in Nederland. Assies studeerde in Delft en is architect bij Claus en Kaan Architecten in Rotterdam. Het open sportwagentje is door Assies in 2007 op het chassis van een lelijke eend uit 1984 gebouwd. ‘Ik had net een echtscheiding achter de rug. Om mijn zinnen te verzetten, besloot ik een bijzonder project onder handen te nemen. Per toeval kon ik over een ruime garage beschikken en toen heb ik mezelf een Burton body cadeau gedaan. Dus geen kant en klare sportwagen, maar een bouwpakket.’

Assies koos voor de klassiek ogende Burton om het basic ontwerp en omdat alles aan de auto mechanisch is. ‘Maar de echte verrassing was dat alles van het bouwpakket tot in het kleinste details doordacht is. De Hardtop bijvoorbeeld, is een waar ambachtelijk kunststukje. In mijn vak zijn ambachtelijkheid en zorgvuldige detaillering ook belangrijk.’

Zijn auto is altijd goed voor gespreksstof. ‘Mensen willen weten hoe hard hij kan, hoe oud hij is. Als ik dan zeg dat de Burton van plastic is en dat ik de koets vijf jaar geleden zelf op het onderstel van een 2CV gezet heb, kijken ze toch wel op. Overigens weegt het karretje minder dan de helft van een eend en is het Deux Cheveauxmotortje opgevoerd. Op de snelweg haal ik 130. Desondanks merk je duidelijk het verschil tussen wind mee en wind tegen, maar dat is ook weer de charme van open rijden.’

Over de kleur twijfelde Assies lange tijd, maar wat de doorslag gaf, is dat RVS en chromen onderdelen prachtig afsteken bij de lak. Zijn zelfbouwauto blijkt onverwacht inspiratiebron voor het project dat hij momenteel onder handen heeft. In Rotterdam is Assies als projectleider betrokken bij de bouw van een hightech laboratorium voor het Erasmus MC. ‘Ik wilde het standaardconcept met gele en groene schuifdeuren doorbreken. Daarom is het gebouw van binnen uitgevoerd met witte wanden en plafonds, een beige vloer en RVS kozijnen en roosters. Die keuze is rechtstreeks toe te schrijven aan m’n Burton.’

Tekst: Peter de Winter
Fotografie: Mirjam van der Hoek

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.