Verzamelde werken van Joseph Diongre

Actualiteiten, Architect, Boeken, Nieuws

Verzamelde werken van Joseph Diongre

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-12-2021

Axel De Backer en Herman Mennekes publiceerden half december 2021 een boek dat een overzicht biedt van al het werk van de Belgische architect Joseph Diongre. De tweetalige publicatie draagt de titel ‘Over schone kunsten en modernisme’ wat aangeeft dat Diongre op vele bouwwerken in het Brussels Gewest zijn stempel drukte.

De Belgische architect Diongre leefde van 1878 tot 1963 en is bij de meeste mensen vooral bekend door het ontwerp van het Flageygebouw. Dit was tevens zijn laatste verwezenlijking in opdracht van een wedstrijdjury. Daarnaast was hij het brein achter tientallen andere Brusselse bouwwerken uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Voorbeelden hiervan zijn de betonnen kerk van Sint-Jans-Molenbeek en het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Vakman in diverse stijlen

Diongre was geen Horta die zich toelegde op één bouwstijl, maar een vakman die meester was van heel diverse stijlen. Hij ontwierp ook burgerwoningen, sociale woningen, scholen en een tuinwijk. Het architectuurboek brengt daarom het omvangrijke oeuvre van Diongre in beeld, maar het focust ook op zijn privéleven en zijn invloeden.

Van de twee auteurs was het Axel De Backer die een licentiaatsthesis schreef over het onderwerp. Onder impuls van Herman Mennekens is daaruit nu een tweetalig boek tot stand gekomen, in samenwerking met Bitbook en het Willemsfonds.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.