Waterstof wordt bouwsteen

Waterstof wordt bouwsteen

Architect
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-03-2013

Waterstof als structurerend element in energetisch zelfvoorzienende architectuur: kan dat? Jazeker. Het afstudeerproject van Bernard Aukema laat zien hoe de nog relatief onbekende waterstoftechnologie geïntegreerd in een gebouw kan leiden tot nieuwe architectuur die functioneert als een werkende machine.

Architectuur is naast ruimtelijke kwaliteit ook techniek, techniek die het ontwerp kan vormen en versterken. Het is daarom essentieel dat naast het ontwerpen ook technische verdieping plaatsvindt. Dit vond Bernard Aukema in zijn afstudeerrichting Architectural Engineering aan de TU Delft, een architectuurrichting die in hoge mate is geïntegreerd met (bouw)techniek, waarbij gedegen technisch onderzoek een voorwaarde is om tot architectuur te komen. Architectural Engineering, in de wandelgangen van de faculteit Bouwkunde ‘aE’ genoemd, is opgezet door hoogleraar Thijs Asselbergs in 2008.

Hy-Tech

Het door Bernard ontworpen gebouw is zo georganiseerd dat het de waterstoftechnologie zelf uitlegt. De bezoeker beweegt zich als molecuul door het gebouw en komt de verschillende processen van de waterstoftechnologie tegen. Het doel was om het gebouw energetisch zelfvoorzienend te laten zijn, waarbij de waterstoftechnologie als onderdeel van het energiesysteem in het gebouw kan worden geïntegreerd. Dit heeft geleid tot innovatief en integraal architectonisch ontwerp. Het afstudeerproject laat goed zien dat de waterstoftechnologie samen met andere duurzame energietechnieken in een integraal gebouwontwerp ook interessante architectuur kan opleveren, een nieuwe expressie geleid door de techniek.

Het ontwerp betreft een onderzoeks- en informatiecentrum voor de waterstoftechnologie zelf, ontworpen op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Juist omdat men op deze locatie experimenteel bezig is met duurzame energietechnieken past dit project op deze prominente plek in de stad Amsterdam.

Tekst: Bernard Aukema

Lees meer over het afstudeerproject van Bernard Aukema in ArchitectuurNL mummer 2.

Maak kennis met ArchitectuurNL en klik hier voor een kennismakingsabonnement voor maar €31,-

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.