Architectuurfotografie van Sander Meisner

Architectuurfotografie

Architectuurfotografie van Sander Meisner

Door: Petra Starink | 21-12-2017

Sander Meisner is een fotografisch autodidact die woont en werkt in Amsterdam. Sinds 2005 hanteert hij de fotocamera. Meisner fotografeert geen specifieke onderwerpen, want het gaat hem niet om wat er in de foto te zien is, maar om composities en vlakken. ‘Ik maak bijvoorbeeld ook zo min mogelijk beelden waarop hele gebouwen staan of muren met deuren en ramen. Ik fotografeer liever blinde muren en locaties die niet herkenbaar zijn.’

Architectuurfotografie

Wat ik zoek te fotograferen, is de verstilling, contemplatie en de schoonheid in grootstedelijke landschappen. Al dwalend langs de rafelranden van de stad zoek ik naar kleurrijke schoonheid in de verlaten uithoeken van de donkere, betonnen stadsjungle.  Ik focus me op de architectuur en structuur van verlaten industriële gebieden in de omgeving van Amsterdam, waar gebouwen en objecten alleen een functioneel karakter lijken te hebben en nooit bedoeld zijn om mooi te zijn. Daarin zoek ik een esthetiek in vorm, kleur en licht. Daarvan maak ik abstracte composities.

Exterieurs en interieurs van gebouwen

Ik fotografeer bij voorkeur ’s nachts of bij kunstlicht de interieurs en de exterieurs van gebouwen. Door de extreem lange belichting van de fotografische film worden de onderwerpen in mijn foto’s kleurrijke semi-abstracte beelden.

Stedelijk landschap

Ik gebruik een grootformaat 4×5 technische camera en maak analoge afdrukken. Ondanks dat ik alleen maar gebouwen fotografeer, zie ik mijzelf niet als een architectuurfotograaf, maar meer als een fotograaf die gebouwen gebruikt om semi-abstracte beelden te fotograferen. Ik zoek naar sculpturen in het stedelijk landschap. Ik probeer hierbij architectuur met een hoofdletter A zoveel mogelijk te vermijden. Ik vind het namelijk interessanter om gebouwen en plekken te fotograferen die niet standaard mooi of fotogeniek zijn. Deze plekken fotografeer ik dan op zo’n manier dat ik kan laten zien dat ze bij een bepaald licht, en vanuit een bepaalde hoek heel bijzonder kunnen zijn.

Kunstlicht

Ik fotografeer altijd met kunstlicht. De kleuren van kunstlicht en de patronen en schaduwen die meerdere lichtbronnen kunnen creëren, voegen een extra laag toe aan de abstractie. Daardoor kan een foto als een collectie vormen zonder diepte overkomen. Daarbij zorgt kunstlicht voor een surreële sfeer. Er kan iets dreigends en melancholisch vanuit gaan. Dat spreekt mij erg aan.

Ik exposeer regelmatig en mijn werk is opgenomen in verschillende binnen- en buitenlandse collecties. Een enkele keer fotografeer ik in opdracht van architecten, zoals NEXT architects en Heren 5 architecten.

Tekst en fotografie Sander Meisner
Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 6 van 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.