Architectuurfotografie van Bart van Hoek

Architectuurfotografie

Architectuurfotografie van Bart van Hoek

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-06-2017

Na tien jaar als architect te hebben gewerkt begon Bart van Hoek vijf jaar geleden als zelfstandig architectuurfotograaf. Hij maakt bij voorkeur foto’s tijdens het blauwe uur, de korte periode tussen zonsondergang of zonsopkomst en de nacht. De verlichting in het gebouw heeft dan ongeveer dezelfde sterkte als het licht buiten. Hierdoor kun je beter van buiten naar binnen kijken en trekt het gebouw op de foto alle aandacht. Het licht van auto’s en straatverlichting en weerspiegelend water voegen een extra dimensie toe.

De meerwaarde van avondfotografie blijkt goed uit de foto van het gebouw van Avery Dennison aan de snelweg A44 bij Oegstgeest (2). De omgeving was bij oplevering kaal en leidde af van het onderwerp. Op het terrein tegenover de hoofdentree van het gebouw stond een laagje water, waarin ik ben gaan staan voor de foto. In combinatie met het licht in de avond uit het gebouw zorgde dit voor een mooie spiegeling en zijn de kleuren van het interieur goed zichtbaar.

Een ander goed voorbeeld is de foto van station Den Haag Centraal (4) op een herfstavond genomen aan het Anna van Buerenplein. Op deze foto staat het Haags Startstation Erasmuslijn en de OV-terminal. Dit is een lastige locatie in de binnenstad waar nog intensief gewerkt werd aan gebouwen en bestrating. Daarnaast staan op deze locatie vaak veel auto’s en busjes geparkeerd. Ik moest dus wachten op het moment dat deze vertrokken waren en hopen dat ik nog de juiste lichtcondities had. Op de avondfoto is de transparantie van het station goed te zien.

Avondfoto’s

Avondfoto’s maak ik na zonsondergang of voor zonsopkomst in de korte periode tussen het ‘gouden uur’ en de nacht. Het gouden uur is genoemd naar het warme licht tijdens zonsondergang en zonsopkomst. De periode waarin je avondfoto’s maakt wordt door sommigen ook wel het ‘blauwe uur’ genoemd, naar de lucht en omgeving die dan de blauwe kleur aannemen. Tijdens deze korte periode heeft de verlichting van het gebouw ongeveer dezelfde sterkte als het licht buiten. Hierdoor kun je beter van buiten naar binnen kijken en trekt het gebouw op de foto de aandacht. Als het donkerder wordt, wordt de lucht zwart en zijn de contouren van het gebouw minder goed zichtbaar.

Gebouwen met glas

Gebouwen met veel glas en een mooie verlichting zijn mijn favoriete onderwerp voor avondfotografie. Mooi is het als een project aan het water is gelegen. Door lange sluitertijden wordt water zijdeachtig, zoals bij de foto van het Muziekgebouw aan ’t IJ (9). Ook de nabijheid van verkeer kan interessant zijn, door lichten van auto’s, trams en treinen krijg je lichtstrepen op je foto’s en zijn de afzonderlijke voertuigen niet te herkennen, zoals op de vogelvluchtopname van de Haagse Schilderswijk (5).

Zelfstandig architectuurfotograaf

Na tien jaar als architect te hebben gewerkt bij verschillende bureaus ben ik vijf jaar geleden begonnen als zelfstandig architectuurfotograaf. Ik vind het in beeld brengen van het gebouwde resultaat interessanter dan het zelf ontwerpen ervan. Het gebouw staat centraal in mijn werk. Ik maak foto’s van de gebouwen in hun stedenbouwkundige omgeving, het gebouw met de gebruiker, het exterieur, interieur en details. Ik werk samen met aannemers, architecten en andere partijen in de bouw. Mijn werk is gepubliceerd in boeken, tijdschriften en online.

Tekst en fotografie Bart van Hoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.