Beleving en bewondering: fotografie van Sjaak Henselmans

Architectuurfotografie

Beleving en bewondering: fotografie van Sjaak Henselmans

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-11-2012

In ArchitectuurNL nummer 7 van 2012 staat de rubriek ‘Door de lens’. Deze rubriek is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. Deze maand is dat fotograaf Sjaak Henselmans.

Een gebouw moet nieuwsgierig maken, lef hebben, verrassen. Een gebouw moet opvallen, contrasteren, een zekere spanning oproepen,  Maar een gebouw moet ook harmonie uitstralen, en uitblinken in schoonheid  van vorm, kleur en materiaalgebruik . Zo’n gebouw wil ik graag fotograferen, vastleggen wat ik mooi of sterk vind, ook als ik daar geen opdracht voor heb. Eye is zo’n gebouw.

Het nieuwe filmmuseum Eye in Amsterdam heeft me nou niet bepaald van m’n sokken geblazen, maar die specifieke vorm, die eenheid van wit, en die plek daar zo mooi aan ’t IJ waren genoeg. Als ik vrij werk maak hoef ik me niet bezig te houden met het eisenpakket van een architect of ontwikkelaar, ik hoef geen totaalreportage te maken. Ik kan me richten op wat mij boeit. Het komt er dan op neer dat ik ga zoeken naar interessante composities van specifieke elementen van het gebouw. Als ik dan door de lens kijk zie ik lijnen, vormen, kleur, ritme, contrast, materiaal. Die eigen ordening van elementen zegt soms veel over het karakter van het gebouw, maar soms ook bijna niets. Mij gaat het met name om schoonheid, esthetiek, balans.

De personen op de foto’s versterken voor mij het beeld van rust, beleving en bewondering.

Tekst en fotografie:  Sjaak Henselmans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.