De aarde met de hemel verbinden, fotograaf Imre Csány

Architectuurfotografie

De aarde met de hemel verbinden, fotograaf Imre Csány

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-02-2015

In het blad ArchitectuurNL staat de rubriek ‘Door de lens’. Dit is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. In ArchitectuurNL #01 van 2015 werk van fotograaf Imre Csány.

Universeel verbinden en inspireren. De gevoelens van mensen aanspreken. Dat is het motto van fotograaf Imre Csány. En zijn missie. Het gaat hem niet uitsluitend om de techniek, hij wil ervoor zorgen dat we dichterbij onszelf komen. Met een diepere laag. De motieven die hij kiest, moeten in ruime zin iets dóen met mensen, ze moeten hen aansporen tot reflectie en actieve perceptie.

De fotografie van Imre Csány behelst meer dan passieve gewaarwording. Met visuele esthetiek alleen neemt hij geen genoegen. Fotografie is immers een prachtig communicatiekanaal dat meer kan transporteren dan een motief en meer teweeg kan brengen dan een optische indruk. Veel meer. Csány wil dat zijn foto’s een diepere werking hebben op – en bij – de mensen die ze zien: door een extra dimensie, een boodschap: laten we onszelf terugvinden door dichterbij de natuur te raken. Weg van de ratio, die zoveel bepaalt in ons leven.

Organische architectuur

Dat sluit bijna naadloos aan bij het werk van Imre Makovecz. Met het levenswerk van deze ondanks zijn baanbrekende betekenis slechts mondjesmaat bekende Hongaarse architect is Imre Csány al ruim twee jaar bezig. Om het op zijn manier in beeld te brengen. De gebouwen van Imre Makovecz doen vrijwel onmiddellijk denken aan de organische architectuur van Antoni Gaudí. De filosofie, aanpak en uitwerking van Makovecz mogen zeker ook organisch genoemd worden. Terwijl zijn projecten wellicht nog veelomvattender zijn dan die van de beroemde Catalaan. De aarde met de hemel verbinden. Het aardse met het oneindige. Het tastbare met het spirituele. Dat zijn de centrale motieven van Makovecz. Uit de grond omhoog, met veel oog en ruimte voor de rijke symboliek uit de Hongaarse geschiedenis, tradities, cultuur en volksaard. Voornamelijk met hout als bouwstof.

Houten dakconstructie

Een uitstekend voorbeeld is het stadion van de Ferenc Puskás Academy in Felcsút ten westen van Boedapest. Het eerste ontwerp voor deze zogenoemde Pancho Arena kwam van Imre Makovecz, wiens werk na zijn overlijden in 2011 werd voortgezet door zijn leerling Tamás Dobrosi. De houten dakconstructie doet direct aan een kathedraal denken. Geïnspireerd door de natuur en zoals vrijwel alle gebouwen van Makovecz vergaand organisch en duurzaam. Wordt van Makovecz vaak gezegd dat zijn gebouwen een ziel hebben, fotograaf Imre Csány wil met zijn werk hetzelfde bereiken. Hij wil vooral inspireren en mensen dichterbij henzelf brengen. Met een Makoveczontwerp als motief lukt dat bijzonder goed.

Tekst en fotografie: Imre Csány

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.