Dichtbevolkte steden

Architectuurfotografie

Dichtbevolkte steden

Door: Petra Starink | 22-01-2018

In het Fotomuseum Den Haag is tot en met 22 april de tentoonstelling Life in Cities te zien van fotograaf Michael Wolf. Sinds 1994 woont en werkt hij in Hong Kong. Deze stad met meer dan 7 miljoen inwoners is zijn inspiratiebron geworden. Op de tentoonstelling is een overzicht van zijn werk te zien vanaf zijn vroege jaren als documentairefotograaf tot en met zijn recentere series Architecture of Density (2003 – 2014) en Transparent City (2006).

Mensen in Metropolen

Michael Wolf werd in 1954 geboren in München. Hij groeide op in de Verenigde Staten en Canada. Hij begon zijn carrière als fotojournalist voor de gerenommeerde tijdschriften Geo en Stern. In 2003 maakte hij de overstap naar vrij werk. Het centrale thema van zijn oeuvre is het leven van mensen in de altijd veranderende metropolen.

Dichtbevolkte steden

Gedurende de jaren 2010 – 2013 keert Wolf telkens terug naar hetzelfde perron in Tokyo. Dit resulteert in ‘Tokyo Compression’, wellicht zijn beroemdste fotoserie waarin hij de onderwerpen privacy en voyeurisme tot in detail onderzoekt. In de dichtbevolkte wereldsteden waar Wolf werkt zijn deze thema’s onvermijdelijk.

Wonen op 9 vierkante meter

In de serie 100 x 100 (2006) portretteert hij honderd bewoners van een wooncomplex die ieder op een krappe negen vierkante meter wonen. In Architecture of Density (2003 – 2014), een van Wolfs meest beroemde series, worden foto’s van de volgebouwde stad zo aangesneden dat hemel en horizon ontbreken en het beeld bijna abstract wordt. In Transparent City Details (2006) speelt Michael Wolf – net als in Tokyo Compression – met thema´s als privacy en voyeurisme in de grote stad.

Massaproductie

De indrukwekkende wandvullende installatie ‘The Real Toy Story’ (2004-2018) vormt een commentaar op de massaproductie van speelgoed in China. Een enorme hoeveelheid door de kunstenaar verzameld speelgoed (circa 20.000 stuks op 40 vierkante meter) flankeert foto´s die hij maakte van arbeiders in Chinese speelgoedfabrieken.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus Works met teksten van Marc Feustel, Jan-Philipp Sendker en Wim van Sinderen (Peperoni Books, € 50,00).

De tentoonstelling Life in Cities is te zien tot en met 22 april 2018 in het Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.