Echte mensen, echte gebouwen. Fotografie van Thijs Wolzak

Architectuurfotografie, Inspiratie

Echte mensen, echte gebouwen. Fotografie van Thijs Wolzak

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-11-2013

In ArchitectuurNL nummer 7 staat de rubriek ‘Door de lens’. Dit is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. Deze maand is dat fotograaf Thijs Wolzak.

In mijn praktijk als fotograaf werk ik regelmatig voor architecten zegt Thijs Wolzak. Toch ben ik geen architectuurfotograaf. Dat is eigenlijk een voordeel. Ik speel graag met de archetypische soorten van fotografie waar de kijker bekend mee is, die hij verwacht te zien: het Portret van de Directeur, het Snapshot, de Man-met- Auto, de Sportfoto, de Architectuurfoto. Ik spreek de onbewuste verwachting van de kijker over wat hij gaat zien, graag tegen. Juist wat er niet klopt krijgt nadruk. Dat geeft vaak een surrealistisch effect.

De onbewuste verwachting van de kijker over wat hij gaat zien, speelt een grote rol bij hoe ik als maker het beeld opbouw. En ik spreek die verwachting graag tegen; ik houd juist een open oog voor wat er niet klopt. Soms krijgen dingen die ogenschijnlijk onbelangrijk zijn juist nadruk. Een stopcontact op de muur; dat zat daar nou eenmaal. Of in een heel strakke compositie is er een onverwacht onlogisch element. Hierdoor is er vaak een surrealistisch element te ontdekken; ‘dit is geen foto’.

Juist die Architectuurfoto is een van de meest archetypische genres van de fotografie, met heel consequente stijlkenmerken: strakke composities, geen mensen, blauwe luchten. Het is een heerlijk genre om mee te spelen. Omdat ik geen architectuurfotograaf ben voel ik me niet gebonden aan de blauwe luchten. En het juist tegenspreken van de stijlkenmerken heeft voor mij een heel sterke inhoudelijke betekenis. De eerste vereiste voor een goede architectuurfoto is dat de ruimte voelbaar wordt; een mooie tweedimensionale compositie is niet van belang. Op de tweede plaats komt het sociale aspect; gebouwen zijn er voor de gebruikers. Wat gebeurt er in en om het gebouw? Wie wonen er? Wat voor auto’s staan er geparkeerd? En waarom zou je over twintig jaar niet mogen zien dat de foto twintig jaar oud is?

Tekst en fotografie Thijs Wolzak

Wilt u meer lezen over Thijs Wolzak in ArchitectuurNL  nummer 7  neem dan een abonnement op ArchitectuurNL

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.