Mensen in beeld verrijken architectuur, Henk Schuurmans

Architectuurfotografie, Inspiratie

Mensen in beeld verrijken architectuur, Henk Schuurmans

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-05-2014

In het blad ArchitectuurNL staat de rubriek ‘Door de lens’. Dit is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. In de meest recente editie werk van fotograaf Henk Schuurmans.

Architectuur is bepalend voor de leefomgeving van mensen. Toch wordt architectuur veelal getoond zonder personen in beeld. Natuurlijk moet er veel aandacht zijn voor architectonische waarden, maar als ook mensen in beeld komen, wordt er recht gedaan aan de oorspronkelijke bedoeling van het ontwerp en ontstaat er een warme uitstraling, die aangenaam aanvoelt. Er zijn wel voorwaarden voor een geslaagde architectuurfoto met mensen: De inbreng moet bescheiden en passend zijn, om de architectuur te kunnen versterken.

Het perspectief van de gebruiker is een van de uitgangspunten van de architect bij zijn ontwerp. Nadat het ontwerp is gemaakt en de bouw is uitgevoerd, volgt er vaak een afbeelding zonder het voornaamste doel van het bouwwerk in beeld: gebruikers zijn in velden of wegen niet te bekennen. Dat roept vraagtekens op.

Natuurlijk moet er veel aandacht in een presentatie zijn voor alle architectonische waarden. Als er echter ook plaats is in een fotoreportage voor mensen in beeld wordt er recht gedaan aan de oorspronkelijke bedoeling van het werk en ontstaat er een warme uitstraling, die aangenaam aanvoelt. Er zijn wel voorwaarden voor een geslaagde architectuurfoto met mensen: De inbreng moet bescheiden en passend zijn, om de architectuur te kunnen versterken.

Cartier-Bresson

Mijn grootste inspiratiebron is de Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson. Hij was er een meester in, om vanuit een compositie het gedrag van mensen een dynamische rol te laten spelen in zijn creaties. Dit is ook de ideale benadering bij mijn opnamen.

Voor fotografie zijn functionele aspecten het eerste uitgangspunt, daarna komt de vorm, hierdoor wordt het standpunt en de compositie bepaald. Als de weergave van mensen wenselijk is, bepaalt de compositie de plaats van personen in het beeld. Als fotograaf heb je een ideale verschijning voor ogen, met een bepaalde aankleding. Daarnaast wil je het toeval een kans geven, dat kan vaak een verrassende kwaliteit opleveren.

Paleiskwartier bij windkracht 8

Om toevallig aanwezigen te fotograferen, die geschikt zijn, moet je soms lang geduld hebben. En als mensen herkenbaar zijn is het noodzakelijk om vooraf, of achteraf, toestemming te vragen voor publicatie. Vaak is het ook nodig om regie te voeren, waarbij er voor gewaakt moet worden, dat een actie natuurlijk en vanzelfsprekend is. Photoshop gebruik ik uitsluitend voor de optimalisatie van het beeld. Om het authentieke karakter weer te geven, geef ik de voorkeur aan een zuiver fotografische oplossing. Zo is ook de opname van het Paleiskwartier in ’s-Hertogenbosch ontstaan. Het gebouw deed me denken aan een schip met bolle zeilen, tijdens zwaar weer. Voor het opnametijdstip heb ik een moment uitgekozen met windkracht 8. Vliegende herfstbladeren werden buiten beeld in de lucht gegooid. De bolling van de paraplu versterkt het beeld. De toevallige passant werd uitgebeeld door een stagiaire, Duur van de opname: 60 minuten. Het equivalent van shopwerk kan deze direct fotografische oplossing niet overtreffen, in efficiency en natuurlijke sfeer.

DAPh

Mijn lidmaatschap van DAPh-Dutch Architectural Photographers is voor mij een zegen. Hier is de invloed van de creatieve inspiratie groot. Bovenal is het een club van gelijkgestemden, die buitengewone professionele kracht oplevert. Opdrachtgevers profiteren van de collectieve kennis van moderne fotografische mogelijkheden en de toepassing hiervan in presentaties, sites, en andere publiciteitsvormen. Door de veelvuldige deelneming van DAPh aan exposities tijdens vakbeurzen en publicaties in architectuursites, tijdschriften, boeken en sociale media, komen in opdracht uitgevoerde projecten prominent in beeld. Zo wordt nadrukkelijk aan de weg getimmerd ook ten faveure van opdrachtgevers.

DAPh exposeert dit jaar tijdens de beurzen Architect@Work in Ahoy-Rotterdam op 17 en 18 september 2014 en in Berlijn op 5 en 6 november 2014.
Tekst en beeld Henk Schuurmans/DAPh

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.