De schoonheid van verval. Fotografie van Daan Oude Elferink.

Architectuurfotografie

De schoonheid van verval. Fotografie van Daan Oude Elferink.

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-02-2013

In ArchitectuurNL nummer 1 staat de rubriek ´Door de lens van´. Deze rubriek is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. Deze maand is dat de fotograaf Daan Oude Elferink.

Daan Oude Elferink zegt over zijn werk: ‘Verlaten ziekenhuizen, kastelen en villa’s in verval, industriële faciliteiten die aan hun lot zijn overgelaten, vergeten auto’s, vliegtuigen en treinen waar de natuur het langzaam weer overneemt. Ik verken deze verboden plekken. Zoekend naar een manier om binnen te komen zonder iets te forceren. Soms via riolen, soms door te klimmen, zonder gezien te worden door de beheerder en de politie. Binnen probeer ik de schoonheid van het verval vast te leggen en zoek ik naar stille getuigen die het verhaal van het verleden vertellen’.

‘Ik ben enorm gefascineerd door de schoonheid van verval. Wanneer iets gewoon mooi is, ben ik het vaak snel vergeten. Maar wanneer het in verval is, krijgt het een verhaal en word ik nieuwsgierig.

Op veel plaatsen waar ik kom, lijkt het alsof iedereen alles heeft laten vallen en is vertrokken. In ziekenhuizen vind ik dossiers en röntgenfoto’s verspreid over de vloer, scalpels liggen nog in het mortuarium en een paar achtergebleven botten zijn niet ongewoon. In leegstaande huizen lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan. De pantoffels staan naast het bed, een gouden horloge ligt nog op de schouw en de soep, inmiddels beschimmeld, staat nog op tafel. Er zijn zoveel locaties die zo prachtig zijn, dat ik het onvoorstelbaar vind dat ze aan hun lot zijn overgelaten’.

Het werk van Daan is regelmatig te zien in galeries en op kunstbeurzen. Onlangs is er een boek uitgebracht met de mooiste locaties bezocht van 2010 t/m 2012.

Het boek Urban Exploration& Photography is te bestellen door een mail te sturen aan [email protected]

Dit artikel is verschenen in ArchitectuurNL 01 2013

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.