100 jaar Modern Den Haag

Boeken

100 jaar Modern Den Haag

Door: Petra Starink | 04-11-2020

Den Haag mag bekend staan als conservatieve stad van traditionele baksteenarchitectuur en consensuscultuur, ook moderniteit en innovatie behoren tot haar DNA. Het boek 100 jaar Modern Den Haag toont de weinig belichte ontwikkelingen van stedenbouw, architectuur en techniek die gestuwd werden door vernieuwingsdrang.

Innovaties in de gebouwde omgeving

Het rijk geïllustreerde boek gaat over Haagse innovaties in de gebouwde omgeving, de weerstand daartegen en de sociaal-maatschappelijke context van vernieuwingsdrang. Het vertrekpunt vormt het Nieuwe Bouwen van Jan Duiker, Jan Wiebenga, Jan Wils en Jan Buijs.

Duurzaamheidsconcepten

Een eeuw later krijgt innovatie op grote schaal gestalte met duurzaamheidsconcepten in het Central Innovation District, het in transformatie zijnde gebied tussen de treinstations en openbaar vervoersknooppunten Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van Nieuwe Oost-Indië. De huidige moderniteit voert deels terug naar technieken die rond 1920 in de kinderschoenen stonden, zoals zonne-energie, stralingswarmte, lichtgewicht prefab, vrije en flexibele plattegronden, dubbel grondgebruik, nieuwe vormen van communicatie, vervoer en de ’economie van de natuur’.

Auteurs van het boek

Marcel Teunissen – architectuurhistoricus, auteur van diverse architectuurboeken waaronder Schoone Eenheid, de Papaverhof van Jan Wils en 100 jaar Nieuwe Haagse School

Eric Vreedenburgh – architect en oprichter van Archipelontwerpers, auteur van onder meer Luchtgebonden Bouwen, de Onvermijdelijke Culturele Revolutie en Non Stop Architecture.

Mick Eekhout – productarchitect en oprichter Octatube, emeritus hoogleraar productontwikkeling TU Delft, en auteur van diverse publicaties over techniek en architectuur.

100 jaar Modern Den Haag
Van Nirwana tot Central Innovation District
€ 29,95 
ISBN 978-94-6208-579-4
Uitgever: nai010 publishers
Auteurs: Marcel Teunissen, Eric Vreedenburg
Design: Manifesta Idee en Ontwerp
Hardcover | 23 x 30 cm | 144 pag. | geïllustreerd (200 kleur en zw/w) Diverse fotografen
In samenwerking met Gemeente Den Haag met steun van: Prins Bernard Cultuurfonds Zuid-Holland, Stichting Nomadisch Paviljoen, DSO Den Haag, Centrum Het Nieuwe Bouwen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.