Architectenbroers Evert en Herman Kraaijvanger

Boeken

Architectenbroers Evert en Herman Kraaijvanger

Door: Petra Starink | 02-11-2015

De Rotterdamse architectenbroers Evert en Herman Kraaijvanger waren gezichtsbepalende architecten voor het centrum van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Op 29 oktober is het boek ‘Evert en Herman Kraaijvanger-Architectonische noblesse’ verschenen. Met ruim 150 originele en veelal niet gepubliceerde foto’s uit de jaren 50 laat het boek een portret zien van de Rotterdamse architectenbroers.

De architecten Evert (1899-1978) en Herman (1903-1981) Kraaijvanger hebben na de Tweede Wereldoorlog met meer dan dertig gebouwen een grote rol gespeeld in de wederopbouw van Rotterdam. Samen met architecten als Van den Broek & Bakema, Maaskant & Van Tijen en Elffers gaven zij het verwoeste centrum van Rotterdam een nieuw gezicht.

Markante gebouwen

Markante gebouwen als de Doelen, het Holbeinhuis, het Stationspostkantoor, en Vroom & Dreesmann markeren nog steeds het profiel van het Rotterdamse centrum. Buiten de Rotterdamse grenzen ontwierpen zij beeldbepalende vestigingen van V & D in Nijmegen, Den Haag, Groningen, het hoofdkantoor van de Boerenleenbank in Eindhoven, het kantoor van de Volkskrant in Amsterdam en het stadskantoor van Schiedam.

Betrokken portret van architectenbroers

In dit boek beschrijft Ida de Jager in een persoonlijke en heldere stijl de totstandkoming van de belangrijkste ontwerpen van de broers en schetst zij de stedelijke mores, de katholieke elite en het veranderde aanzien van de stad. Het geeft een betrokken portret van het architectenduo, maar ook een sfeertekening van het Rotterdam na de oorlog.

Auteur

Ida de Jager studeerde kunst en architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij promoveerde in 2002 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift Hoofdstad in gebreke Manoeuvreren met publieke werken in Amsterdam 1851-1901. Zij publiceerde in dagbladen en tijdschriften over beeldende kunst en architectuur.

Herman en Evert Kraaijvanger. Architectonische Noblesse
auteur: Ida Jager
€ 49,50
ISBN 9789462082441
Nederlands editie , hardcover , 422p, 17×24 cm , 150 z/w ills
Design: Huug Schipper, Studio Tint
nai010 uitgevers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.