Arnhem in beweging

Arnhem in beweging

Boeken
Door: Petra Starink | 24-09-2014

Stedenbouwkundige Wim Lavooij heeft het boek ‘Arnhem in beweging: architectuur en stedenbouw vanaf 1980’ geschreven. Dit boek houdt de recente stedenbouw en architectuurgeschiedenis van Arnhem tegen het licht.

Als stad in voortdurende tweespraak met de Rijn en begrensd door de Veluwe heeft Arnhem een bouwgeschiedenis  die uniek is. Ooit ‘Haagje van het Oosten’, later brandhaard in de Tweede Wereldoorlog. Het beeld van het huidige Arnhem wordt sterk bepaald door de jaren vanaf 1980, de snelle opeenvolging van planologische visies en de talloze plannen en projecten die daarvan het resultaat waren. In deze jaren kregen grote projecten als bijvoorbeeld Arnhem Centraal gestalte.

Visies en gebouwen

Aan de hand van acht thema’s, zoals ‘De Arnhemse binnenstad’, en ‘De grote woningbouwplannen’ beschrijft Wim Lavooij hoe het aanzien van Arnhem veranderde tussen 1980 en nu. Daarbij plaatst hij de ontwikkelingen nadrukkelijk in de context van de geschiedenis.  Het boek biedt een fascinerende inkijk in de stedenbouwkundige, politieke en ambtelijke overwegingen en visies, de (inter)nationale ontwikkelingen en plaatselijke omstandigheden die het bouwen in een stad als Arnhem bepalen. Een groot aantal tastbare resultaten wordt nader belicht in het tweede deel. Hierin behandelt Wim Lavooij 107 architectuur- en stedenbouwprojecten.

De beschrijvingen en foto’s geven een breed en gevarieerd beeld van de bouwkundige vruchten uit die periode, van woningbouw in Rijkerswoerd tot kenniscluster Rozet in het centrum van Arnhem.

Wim Lavooij is stedenbouwkundige. Tijdens zijn lange carrière heeft hij diepgaande kennis opgebouwd over de (bouw)geschiedenis van Arnhem. Wim Lavooij schreef eerder Gebouwd in Arnhem en Twee eeuwen bouwen aan Arnhem.

Arnhem in beweging
Architectuur en stedenbouw vanaf 1980

Uitgeverij Boekschap
Auteur: Wim Lavooij
Redactie: Marlies Hummelen
208 blz., 280 afbeeldingen
ISBN 9789490357115
Prijs € 34,50

Het boek is verkrijgbaar vanaf 7 oktober.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.