Boek architect en aannemer wint prijs

Boeken

Boek architect en aannemer wint prijs

Door: Petra Starink | 15-11-2016

Merlijn Hurx is bekroond met de Karel van Manderprijs 2016 met zijn boek ‘Architect en aannemer. De opkomst van de bouwmarkt in de Nederlanden 1350-1530′. De prijs wordt jaarlijk toegekend aan baanbrekende kunsthistorische publicaties die het zicht op kunstgeschiedenis veranderen. Merlijn Hurx heeft met zijn boek de algemene visie op de middeleeuwse bouwpraktijk aanzienlijk gewijzigd, aldus de jury.

Andere rol van architect

In de Late Middeleeuwen maakte de bouwwereld in de Nederlanden een uitzonderlijke ontwikkeling door. Grote publieke bouwwerken als kerken en stadhuizen kwamen, in tegenstelling tot elders in Noord-Europa, niet in eigen beheer tot stand, maar werden steeds vaker openbaar aanbesteed. Aannemers konden verschillende producten aanbieden, variërend van prefab bouwpakketten in natuursteen tot oplevering van een compleet gebouw. Deze nieuwe manier van werken vergde een andere rol van de architect dan voorheen. De architect was niet meer de voorman op de bouwplaats, maar een adviseur van de opdrachtgever die zich specialiseerde in het ontwerp en de coördinatie van het bouwproces.

Bouweconomie

Het boek Architect en aannemer toont voor het eerst nauwgezet hoe in de vijftiende eeuw de basis werd gelegd voor onze huidige architectenpraktijk en bouweconomie. Door de vele illustraties en uitgebreide achtergrondinformatie van nog altijd beroemde gebouwen als de Grote Kerk in Antwerpen, de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch, het stadhuis in Brussel en de Oude Kerk in Amsterdam is het boek niet alleen relevant voor architecten en bouwhistorici, maar ook aantrekkelijk voor iedereen die zich interesseert voor middeleeuwse bouwkunst.

Merlijn Hurx

Merlijn Hurx (1981) promoveerde in 2010 aan de Faculteit Bouwkunde van de Tech­nische Universiteit Delft op zijn onderzoek naar het ontstaan van het architectenvak in de Lage Landen. Hij is als universitair docent middeleeuwse architec­tuurgeschiedenis verbonden aan de Universiteit van Utrecht.

Boekgegevens

Architect en aannemer. De opkomst van de bouwmarkt in de Nederlanden 1350-1530
Auteur(s): Merlijn Hurx
Vormgever: Piet Gerards Ontwerpers
isbn 978 94 6004 153 2
Paperback, geïllustreerd, geheel in kleur
496 pagina’s
29,50
Uitgeverij Vantilt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.