Boek: Carbon-based Design

Boeken

Boek: Carbon-based Design

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-02-2023

Carbon-based design maakt de materiaalgebonden uitstoot van ontwerpkeuzes meetbaar tijdens het proces. Het maakt concrete afwegingen over materiaal, bouwmethode, impact en kosten inzichtelijk, van klein tot groot. LEVS architecten heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een methode om carbon-based design in de praktijk te brengen en deze kennis ondergebracht in het gelijknamige boek.

De meeste architecten en aannemers willen wel duurzaam bouwen maar vragen zich daarbij regelmatig af wanneer een ontwerp nu duurzaam is of niet. En ook wat er in het mondiale plaatje is bereikt is. Carbon-based design maakt het concreet: CO2 reductie in lijn met de klimaatdoelen van Parijs en Nederland.

Methode

De methode van LEVS maakt de materiaalgebonden uitstoot van een gebouw tijdens het ontwerpproces meetbaar. Het maakt concrete afwegingen over materiaal en techniek inzichtelijk, van klein tot groot. In zeven hoofdstukken gaat de publicatie in op de CO2 uitstoot van de bouw, doorrekeningen van eigen werk en een stappenplan om carbon-based design in de praktijk te brengen. Van BIM-detaillering tot Paris Proof rekenmethode, en van materiaalbibliotheek tot hybride ontwerpstrategie.

Daarnaast bevat de publicatie vier persoonlijke brieven aan overheid, opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers, waarin ieder wordt uitgedaagd om vanuit de eigen specifieke rol bouwen binnen de 1,5 °C opwarming mogelijk te maken. Het voorwoord is geschreven door Danielle de Nijs, directeur van bouwbedrijf De Nijs en bestuurslid van Bouwend Nederland.

Gratis beschikbaar

De publicatie is gratis beschikbaar als PDF en als print-publicatie tegen verzendkosten (€5). Download of bestel het boek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.