Boek: Down to Earth

Boeken

Boek: Down to Earth

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-10-2023

‘Down to Earth is een boek dat ‘ontwerpen in tijden van klimaatcrisis’ behandelt. Zo beschrijft het diepgaand ontwerpend onderzoek naar de grote klimaatopgaven (energietransitie en water), gericht op het brengen van daadwerkelijke sociaalmaatschappelijke transformatie. Het is het laatste project van DOWN TO EARTH, de antitypische negende editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam.

In een wereld in lockdown zag hoofdcurator George Brugmans kans het traditionele biennale-model binnenstebuiten te keren en zich te concentreren op het openvouwen van het ontwerpend onderzoek in de IABR–Ateliers: verkenningen naar hoe de energietransitie en wateropgave in te zetten als hefboom om concrete oplossingen te vinden om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de wereldgemeenschap te helpen realiseren.

Rijk geïllustreerd

In dit visueel rijke boek doet Brugmans in het eerste deel, ‘Hoe kunnen we landen?’, verslag van dit onderzoek. Verder aardt hij het in de geschiedenis van de IABR als een op échte verandering gerichte culturele onderzoeksinstelling en beschrijft hij de geëxposeerde resultaten. Met dat laatste is het boek ook een ‘catalogus-achteraf’ van een reeks van kleinere tentoonstellingen die vanaf september 2020, al naar gelang de pandemie het toeliet, bijna een jaar lang en op verschillende locaties werden georganiseerd.

In het tweede deel, Waar kunnen we landen?, waarin ook een essay van Dirk Sijmons en een verslag van een gesprek tussen docenten en studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, reflecteert George Brugmans op onze lastige aanwezigheid in het Antropoceen, pleit voor (op)nieuw kunstbeleid als voorwaarde voor een werkelijk vrije creatieve ruimte, en doet suggesties aan ontwerpers en verbeelders voor hoe positie te nemen nu het eindspel de menselijke conditie is.

Met ontwerpend onderzoek van:

  • IABR–Atelier Rotterdam III: OOZE architects & urbanists o.l.v. Eva PfannesI
  • ABR–Atelier Oost Vlaams Kerngebied: PLUSOFFICE architects en Architecture Workroom Brussels o.l.v. Joachim Declerck
  • IABR–Atelier Droogte in de Delta: Studio Marco VermeulenWaterschool M4H+: Studio Makkink & BeyI
  • ABR–Atelier Dordrecht: West 8, VenhoevenCS architecture+urbanism, PosadMaxwan, EGM architecten en Studio Donna van Milligen Bielke o.l.v. Adriaan Geuze

Specificaties

ISBN 978-94-6208-801-6
Uitgave: oktober 2023
Schrijver: George Brugmans, met bijdragen van Dirk Sijmons, Rotterdamse Academie van Bouwkunst | Red: George Brugmans
design: ARK
Taal: Nederlands
Paperback 440 pag. geïllustreerd (300 kleur)
Met steun van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Provincie Oost Vlaanderen, Gemeente Rotterdam, Gemeente Dordrecht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.