Boek: Handvat naar de hemel

Boeken

Boek: Handvat naar de hemel

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-12-2021

De nieuwste publicatie van FSB – Handvat naar de hemel – neemt lezers mee op een inspirerende ontdekkingsreis door de wereld van heilige architectuur waarbij deurklinken centraal staan. Het boek richt zich op zowel de hedendaagse als historische heilige architectuur behorende bij het christendom, de islam en het jodendom. Dit gebeurt in de vorm van reportages, interviews en foto-essays. De editie is uitgegeven in een innovatief formaat dat twee boeken lijkt samen te voegen tot één.

Voor FSB, fabrikant van architecturale hardware, is het inrichten van heilige gebouwen een taak die het bedrijf aan het hart ligt. Het bedrijf werd 140 jaar geleden opgericht door Franz Schneider en was aanvankelijk gespecialiseerd in het produceren van kasten meubelen en devotionele artikelen. Bijvoorbeeld kruisen, kruisbeelden en rozenkransen. Maar ook figuren en gelijkenissen van de heiligen.

Deurklinken

Sinds het begin van de 20e eeuw ligt de focus echter vooral deur- en raambeslag waartoe ook deurklinken voor heilige gebouwen behoren. Zoals een kerkarchitect eerder opmerkte in een interview met FSB: ‘Een handvat mag niet opzichtig of duur overkomen, ook al is hij dat wel, moet er over 20 jaar nog goed uitzien en zijn functie vervullen.” Een belangrijk element dat bovendien het haptische punt van contact is tussen mens en de heilige architectuur.

Het boek behandelt verschillende heel speciale handvatten die te ontdekken zijn in belangrijke heilige gebouwen. Veelal zijn het op maat gemaakte versies van bestaande handgrepen met ontwerpen van symbolische aard; bijvoorbeeld motieven  uit het dierenrijk of de wereld van religie en ze portretteren vaak handen. Of ze nu artistiek zijn, sculpturaal, van grote verhalende waarde of abstract geometrisch: de handgrepen voor heilige gebouwen zijn net zo uniek en gevarieerd als de architectuur zelf.

Enkele voorbeelden zijn de Kaiser William Memorial Church in Berlijn – gebouwd door Franz Schneider, Egon Eiermann, Dom van Keulen (de kathedraalkerk van St. Peter) en de kerk van de Heilige Geest in Wolfsburg

Een wat ander boek

‘Handle to Heaven’ biedt fascinerende inzichten en is van zowel de voorzijde als achterzijde te lezen. Het heeft twee omslagen, verschillende lettertypen, twee voorwoorden en twee lange fotosecties.

Foto’s: Hiepler Brunier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.