Boek: Patchwork IBA Parkstad

Boeken

Boek: Patchwork IBA Parkstad

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-07-2022

Op 1 september wordt tijdens Cultura Nova het boek ‘Patchwork IBA Parkstad’ gepresenteerd. Hierin zijn inspirerende projecten opgenomen van Piet Oudolf, Francine Houben en beschouwingen van o.a. Jo Coenen en Dirk Sijmons over helende landschappen en onvolgroeide steden. Aan de hand van ‘lessons learned’, projecten en een post-IBA strategie wordt geadresseerd in hoeverre IBA Parkstad erin is geslaagd een bijdrage te leveren aan de rijke IBA-traditie.

Het boek van nai010 uitgevers gaat over IBA Parkstad; een combinatie van IBA en Parkstad.

Het concept IBA (Internationale Bau Ausstellung) is meer dan 100 jaar geleden in Duitsland ontstaan. Wat begon als een tentoonstelling voor de moderne bouw, ontwikkelde zich tot een succesvolle formule die in een regio of stad een krachtige impuls geeft aan economie, ruimte én samenleving.

Dit concept is gecombineerd met Parkstad: een combinatie van zeven gemeenten in de voormalige Oostelijke Mijnstreek: Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. Deze zeven gemeenten kenmerken zich door de mijnsluitingen in de jaren 70 van de vorige eeuw. Dat leidde tot sociale problematiek, hoge werkloosheid, vergrijzing en wegtrekkende jongeren. Ondanks al het moois dat de regio te bieden heeft, kent Parkstad te veel leegstaande woningen, winkel– en kantoorruimtes, schoolgebouwen en kerken. De regio moet ‘teruggroeien’ en tegelijkertijd aantrekkelijk blijven om te wonen en werken.

Toepassing IBA

Parkstad past tot najaar 2022 de IBA-methode toe. Vernieuwende ideeën worden opgehaald uit de regio en daarbuiten. Experts buigen zich over toonaangevende projecten en identificeren de kansen die deze de regio bieden. Daarnaast voegt IBA waarde toe aan projecten, zowel inhoudelijk als financieel. Het doel: projecten en dus de regio beter maken.

Bureau IBA Parkstad begeleidt, verbindt en zwengelt projecten aan. Van de zomer van 2021 tot en met de zomer van 2022 worden de projecten in een expositie getoond als voorbeeld van vernieuwing in de bouw. Tevens wordt de impact van de projecten op de leefomgeving inzichtelijk gemaakt.

De Provincie en gemeenten zijn samen het commitment aangegaan tot en met 2022, het expojaar van IBA Parkstad.

Cultura Nova 2022

In de zomer van 2021 startte het expojaar van IBA Parkstad, dat ruim een jaar zal lopen. Tijdens deze Expo presenteert IBA de reeds gerealiseerde projecten of projecten die in realisatie zijn. Op 1 september 2022 wordt het Expojaar officieel afgesloten.

Cultura Nova 2022 is daarbij de kers op de taart van het IBA Expojaar. Tijdens dit bijzondere, 10-daagse theaterfestival wordt nog eenmaal het feest gevierd van de transformatie van deze regio. De organisatie grijpt tevens de gelegenheid aan om het vernieuwde Van Grunsvenplein, voor de deur van het theater in Heerlen, aan iedereen te presenteren. Tevens wordt op 1 september het boek Patchwork IBA Parkstad gepresenteerd.

Specificaties

 • ISBN 978-94-6208-691-3
 • Uitgave: augustus 2022 verwacht
 • Door: Maurice Hermans en nai010
 • Design: Koehorst in ’t Veld
 • Fotografie: Philip Driessen, Perry Schrijvers
 • Taal: Nederlands en Engels
 • paperback
 • 23 x 28 cm
 • 240 pag.
 • geïllustreerd (400 kleur en zw/w)
 • In samenwerking met: IBA Parkstad
 • Prijs: € 34,95
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.