Boek: Reuse to Reduce

Architect, Boeken

Boek: Reuse to Reduce

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-05-2023

Hoe verandert architectuur als planetaire grenzen het uitgangspunt worden van onze ontwerpen? Kan hergebruik van materialen juist benut worden om tot een nieuwe esthetiek te komen? En leidt zoiets als een CO2 budget voor de bouw tot een andere manier van het uitoefenen van ons vak? Dit zijn de vragen die PTSA zich de afgelopen jaren afvroegen en hebben geleid tot het boek Reuse to Reduce.

Het Boek ‘Reuse to Reduce’ gaat over architecten als verzamelaars, bouwen als collagekunst en architectuur als een viering van het reeds bestaande. Popma ter Steege Architecten (PTSA) en Jap Sam Books presenteerden Reuse to Reduce Architecture with a Carbon Budget, The Case of BioPartner 5 in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

In lijn met het boek hield PTSA een pleidooi om de circulaire transitie te omarmen als een kans voor een meer betekenisvolle architectuur. Een hybride architectuur waarin hergebruik van materialen het startpunt vormt. Naast de beschouwingen van de architecten reflecteert architectuurcriticus Aaron Betsky op de werkwijze van PTSA in relatie tot de bredere architectuurpraktijk.

Het boek is tevens te lezen als een pleidooi voor het toepassen van een CO2 budget voor gebouwen, om die passend te krijgen bij de afspraken van het Parijse Klimaatakkoord. Mantijn van Leeuwen, directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwecologie (Nibe), levert hiervoor uitleg en inzicht over deze wijze van werken.  

Beschikbaarheid

Reuse to Reduce is vanaf nu via elke boekhandel te verkrijgen en op voorraad bij bijvoorbeeld Nai Booksellers in Rotterdam en Architectura & Natura in Amsterdam. Ook is het rechtstreeks te bestellen via uitgever Jap Sam Books

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.