Boek: Totale ruimte 

Boeken

Boek: Totale ruimte 

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-08-2023

Architect-stedenbouwer Jaap Bakema (1914-1981) zag in de wederopbouw een kans om het verzuilde Nederland opnieuw vorm te geven als een open samenleving. Daarbij combineerde hij een romantische inborst met Groningse humor en een Rotterdamse no-nonsense mentaliteit. Reizend langs zijn bouwwerken reconstrueert Annette Jansen in het boek ‘Totale ruimte’ het verhaal van de man en zijn droom. Het boek wordt op 26 september gepresenteerd.

Of je nu in Zeeland bent of in Leeuwarden, Hengelo, Rotterdam, Delft, Arnhem, Nijmegen, Tilburg of Eindhoven: je struikelt over zijn bouwwerken. Miljoenen Nederlanders hebben zelfs wel eens in zijn ontwerp geslapen, toen ze in een vakantiepark van het voormalige Sporthuis Centrum verbleven. Toch kent vrijwel niemand het verhaal van de Groningse arbeiderszoon die zich opwerkte tot directeur van het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema, dat na de oorlog in het hele land woonwijken, winkelcentra, bedrijfspanden, gemeentehuizen, bibliotheken en bungalowparken bouwde.

Boek ‘Totale ruimte’

In Totale ruimte staan leven en werk centraal van de architect-stedenbouwer Jaap Bakema (1914-1981), die met zijn ontwerpen een stempel drukte op het naoorlogse stedelijk landschap en de fundamenten legde voor de Nederlandse open samenleving. Wie was deze man, die een omgeving wilde scheppen waarin vrijheid, gelijkheid en democratie tot bloei konden komen? Die sprak over ‘de totale ruimte waar alles is en wordt’, om te benadrukken dat elke ingreep in de natuurlijke omgeving gevolgen heeft voor het geheel?

Annette Jansen bezoekt de wijken en gebouwen die Bakema ontwierp. Ze reconstrueert het verhaal van zijn ontsnapping uit een nazi-interneringskamp, van zijn revolte tegen de beroemde Frans-Zwitserse architect Le Corbusier en van zijn successen en debacles als directeur van een van de grootste architectenbureaus van zijn tijd. Laverend tussen vertellingen, reportages en beschouwingen schetst ze de geschiedenis van een man die zijn idealen letterlijk in beton goot. Zo ontstaat een universeel verhaal over de mens als dromer en schepper. Hoe wordt een utopie werkelijkheid? Welke krachten moeten daarvoor worden gemobiliseerd, welke gevechten aangegaan, welke compromissen gesloten?

Annette Jansen

Annette Jansen is antropoloog en onderzoeker. Ze werkte jarenlang als adviseur voor diverse humanitaire organisaties. Toen ze zich in de Nederlandse wederopbouwgeschiedenis ging verdiepen, stuitte ze op de figuur van Jaap Bakema en werd gegrepen. Als zelfstandig onderzoeker schreef ze tal van studies in opdracht van ontwikkelingsorganisaties. Ze publiceerde diverse opiniestukken en artikelen in Engelstalige tijdschriften. In 2017 verscheen Anti-genocide activists and the responsibility to protect bij de Britse uitgeverij Routledge. Totale ruimte is haar Nederlandstalige debuut.

Specificaties

Uitgever: Querido Fosfor
Druk: 1
Verschenen: sep. 2023
Bladzijden: 312
Genre: Non-fictie Algemeen
EAN: 9789021459882
Paperback / Ingenaaid
Taal: Nederlands

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.