De stad als interface

De stad als interface

Boeken
Door: Petra Starink | 13-03-2013

Onze steden worden dankzij technologische ontwikkelingen ‘smart cities’. In het boek De stad als interface beschrijft Martijn de Waal hoe deze toepassingen de manier veranderen waarop het stedelijk leven vorm krijgt en hoe wij onze gebouwde omgeving ervaren. Maar de opkomst van deze ‘urban media’ stelt ons ook voor een belangrijk filosofisch vraagstuk: wat betekenen ze voor de manier waarop de stad als gemeenschap functioneert?

Digitale en mobiele media spelen een steeds belangrijkere rol in het alledaagse stedelijke leven. Het lijkt vooral een praktische aangelegenheid: dankzij deze technologieën kunnen we ons leven handiger en duurzamer organiseren. Bijvoorbeeld kantoorgebouwen die zelf alle computers en lichten uitschakelen als de laatste werknemer het pand heeft verlaten.

Aan de hand van gedetailleerde voorbeelden van nieuwe media gebruiken én historische casestudy’s laat Martijn de Waal zien hoe nieuwe technologieën in eerste instantie bijdragen aan verdere individualisering en liberalisering van de stedelijke samenleving. Er is echter ook een alternatief toekomstscenario. Daarin geven digitale media op een nieuwe en interactieve manier invulling aan de stedelijke openbaarheid. Daarmee blazen ze ook nieuw leven in het klassieke republikeinse ideaal van de stad als open democratische ‘gemeenschap van vreemden’. Want willen mensen nog wel wonen in een stad die zo slim is?

De stad als interface
Hoe nieuwe media de stad veranderen
Auteur: Martijn de Waal
ISBN 978-94-6208-049-2
Paperback,  192 pagina s
€ 22,50
Uitgeverij: nai010
Verschijningsdatum 2 april 227 x 145 mm
Design Joseph Plateau | Engelse editie verschijnt 29 mei
ISBN 978-94-6208-050-8 | Onderdeel van de Reflect serie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.