De toegevoegde waarde van architectuur

De toegevoegde waarde van architectuur

Boeken
Door: Margriet Brus | 13-12-2012

Er is een toenemende maatschappelijke druk om de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te verbeteren. De rol die de architectuur van het ziekenhuis daarbij kan spelen wordt onderschat. In dit boek onderzoekt Colette Niemeijer de toegevoegde waarde van de architectuur voor de zorg en de bedrijfsvoering van het ziekenhuis. Zij beschouwt het als een doodlopende weg om het vraagstuk van de ziekenhuisbouw uitsluitend te benaderen vanuit een financieel of vastgoedperspectief. De nieuwe opgave voor architectuur van ziekenhuizen is het in samenhang ontwikkelen van nieuwe gebouwen én nieuwe zorg- en bedrijfsconcepten. De ziekenhuisarchitectuur wordt zo een integraal onderdeel van het realiseren van strategische doelstellingen van ziekenhuizen.

Hiertoe heeft Niemeijer op basis van grondig onderzoek een waardemodel ontwikkeld dat de kwaliteit van architectuur en de kwaliteit van zorg verbindt. Zij laat zien dat alleen een strakke regie, een focus op het strategische doel en een gelijktijdige en met name samenhangende ontwikkeling van het bedrijfsconcept met het gebouwontwerp vergaande verbeteringen in de ziekenhuiszorg mogelijk maken. Het tot stand brengen van vernieuwingen die de kwaliteit van zorg en architectuur naar een hoger niveau brengen vereist daarom een rigoureuze verandering in denk- en werkwijze van bestuurders, medisch specialisten, personeel, managers én architecten in de zorgsector.

Colette Niemeijer is medeoprichter en partner van CEANconsulting (www.ceanconsulting.com). Zij helpt beslissers in de zorg vernieuwing tot stand te brengen.

Subtitel: voor de zorg in ziekenhuizen
Auteur: Colette Niemeijer
ISBN: 9789059726970
Pagina’s: 308
Uitvoering: Hardcover, geïllustreerd
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.