De Weg van de Wederopbouw

Boeken

De Weg van de Wederopbouw

Door: Petra Starink | 10-11-2016

In de regio van Arnhem tot Rhenen trok de Tweede Wereldoorlog diepe sporen. De Slag om de Grebbeberg en operatie Market Garden gingen gepaard met grote vernielingen. Na de oorlog stak Nederland de handen uit de mouwen voor een grootschalige wederopbouw. De maatschappij veranderde ingrijpend, architectuur en stedenbouw ontwikkelden nieuwe visies. Het boek De Weg van de Wederopbouw beschrijft een ontdekkingsreis langs hoogtepunten van de architectuur, de stedenbouw en de beeldende kunst uit de wederopbouwtijd in de regio Rhenen – Arnhem. Het boek wordt 22 november gepresenteerd .

Met enorme energie en vernieuwingsdrang werd vanaf de eerste oorlogsjaren gewerkt aan ‘het nieuwe aanzien van Nederland’ juist ook in deze regio. Het boek maakt de rijkdom en variatie van die wederopbouw zichtbaar. Van ambitieuze stadsplannen tot woningen, kerken en overheidsgebouwen, van kunstwerken tot parken. Het bestrijkt de periode van 1940 de wederopbouw van de centra van Rhenen en Wageningen tot ongeveer 1966, toen Arnhemse uitbreidingswijken als Presikhaaf en Malburgen voltooid werden.

Iconen

In het boek komen veel iconen langs. Het Huis der Provincie en de kunstacademie in Arnhem, het gebouw van Landmeetkunde in Wageningen en de brandweerkazerne in Rhenen. Architecten zoals Granpré Molière, Vegter, Rietveld of Brouwer en Deurvorst, hebben hun sporen in de regio achtergelaten.Het boek toont ook de onbekende pareltjes: strakke, modernistische flats, fraai gedetailleerde portiekwoningen, stoere kerken en elegante woonhuizen.

Oud en nieuw beelmateriaal

In het boek is een overvloed aan oud en nieuw beeldmateriaal bijeengebracht. Vijf auteurs en acht ooggetuigen vertellen het verhaal achter de beelden. Een verhaal over bouwstijlen en kunstuitingen, maar ook over de worsteling met de gevolgen van de oorlog en over het aanstekelijke optimisme van de wederopbouw.

De Weg van de Wederopbouw
Van Rhenen tot Arnhem, het bouwen en de tijdgeest.
Auteurs: Han Lörzing, Henk Deys, Maarten van den Wijngaart, Harm Post, Wim Lavooij, Marlies Hummelen
Redactie: Marlies Hummelen
184 blz., 320 afbeeldingen
ISBN/EAN: 978-94-90357-17-7
Ontwerp: VA communication by design.
Prijs € 27,50
Verschijningsdatum: 22 november 2016.

Het boek is een uitgave van Uitgeverij Boekschap en een initiatief van de Stichting Wederopbouw Architectuur Renkum e.o. (SWAR).

Symposium wederopbouw bij CASA

Op 22 november wordt het boek gepresenteerd in Architectuurcentrum CASA tijdens een symposium over de toekomst van de wederopbouw.
CASA heeft voor deze avond daarom een aantal sprekers uitgenodigd die hun ideeën hierover komen delen. Rijksbouwmeester Floris Alkemade, auteur en landschapsarchitect Han Lörzing, architect Meindert Booij (BroekBakema), corporatiedirecteur Gerrit Breeman (Volkshuisvesting Arnhem) en wethouder Jasper Verstand (gemeente Renkum) gaan we in gesprek over de Weg van de Wederopbouw.

De Weg van de Wederopbouw
Dinsdag 22 november, 20.00 uur.
Showroom Arnhem, Langstraat 20, Arnhem
Entree is gratis
www.casa-arnhem.nl

Foto: Herman van Ommen: glas-in-betonraam (detail) in het raadhuis van Renkum in Oosterbeek, ontworpen door M.J. Granpré Molière.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.