Denk en schrijf mee over ‘Vrouwen in architectuur’

Actualiteiten, Boeken, Nieuws

Denk en schrijf mee over ‘Vrouwen in architectuur’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-02-2022

Dit najaar verschijnt bij nai010 uitgevers de eerste publicatie in de nieuwe reeks Vrouwen in Architectuur. Met deze reeks en het bijbehorende publieksprogramma wil nai010 uitgevers onderzoek naar meerstemmigheid in architectuur stimuleren. Tevens wil de uitgeverij bijdragen aan een completere architectuurgeschiedenis en het heersende narratief breder en inclusiever. Daarmee committeert de uitgeverij zich aan een pluriforme ontwikkeling van het fonds. Schrijvers én lezers zijn uitgenodigd zich aan te melden om het boek mee tot stand te brengen.

De eerste publicatie binnen de reeks belicht ontbrekende stemmen van vrouwen in architectuur en vormt daarmee de opmaat tot een breder onderzoek naar meerstemmigheid. De uitgeverij werkt in de serie samen met schrijvers en onderzoekers waaronder Catja Edens, Kirsten Hannema, Indira van ’t Klooster, Setareh Noorani, Lara Schrijver, Charlotte Thomas en partners AIR, ARCAM en Het Nieuwe Instituut.

Inhoud

De reeks zal verschillende essays omvatten waarvan een deel al bekend is. In het laatste deel zullen projecten worden beschreven waarvoor nai010 een open call doet.

 • Essay 1: rol van de vrouw in de architectuurgeschiedenis – auteur: Charlotte Thomas
 • Essay 2: From rivalry to collaboration, feminist notes for future architects -Auteur: Lara Schrijver
 • Essay 3: Zijn zij wel architecten? – Auteur: Catja Edens
 • Essay 4: Een nieuw vocabulaire – Auteur: Indira van ’t Klooster
 • Essay 5: Leaky Pipeline – Auteur: n.t.b.
 • Essay 6: Archief als levend object – Auteur: Setareh Noorani
 • Essay 7: Architectonische kwaliteit – Auteur: n.t.b.
 • Essays projecten en personen: Deze eerste publicatie zal tevens vijf onbekende of weggeschreven stemmen belichten. Daarnaast zal het vijf hedendaagse projecten uitdiepen die meerstemmigheid in de architectuur voorop stellen.

Call for Abstracts

Schrijf je graag mee, stuur dan je abstract van maximaal 500 woorden (voor een essay van ongeveer 2500-3000 woorden) in het Nederlands of Engels naar [email protected]. Vermeld bij het insturen Call for Abstracts, de auteursnaam/namen, e-mailadres(sen) en een korte biografie (max. 150 woorden) van de betrokkene(n).

Lees je graag mee als Sensitivity Reader dan kun je ons jouw motivatie van maximaal 500 woorden toesturen op [email protected]. Vermeld bij het insturen Call for Sensitivity Readers, je naam, e-mailadres en een korte biografie (max. 150 woorden).

Vormgeving

Team Thursday (Loes van Esch en Simone Trum) verzorgt de grafische verbeelding van het project Vrouwen in Architectuur. Voor deze eerste beeldvertaling werd een archiefbeeld uit 1957 als basis gekozen. Op deze foto is architect Cora Nicolai-Chaillet (1919-1975) te zien tijdens het geven van een cursus interieurarchitectuur. Nicolai-Chaillet leverde een wezenlijke bijdrage aan de discussie over de toekomst van het vak interieurarchitectuur. Daarnaast was zij een belangrijke stem in de Stichting Goed Wonen, die een verantwoorde en functionele woninginrichting propageerde.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.