Een tweede leven voor de burchten van de post

Een tweede leven voor de burchten van de post

Boeken
Door: Jacqueline Knudsen | 16-07-2013

Meer dan een eeuw was het postkantoor, net als het café en de bakker op de hoek, een vaste waarde in de dorps- of stadsgemeenschap. Nu het traditionele postkantoor zijn oorspronkelijke functie heeft verloren, komen veel monumentale gebouwen leeg te staan. De publicatie Herbestemming van postkantoren toont de geschiedenis en de herbestemming van deze vaak indrukwekkende gebouwen. Deze kan variëren van woning, winkelcentrum of kantoor tot hotel of cultureel centrum.

De herbestemmingsopgave van postkantoren is zeer actueel. De geschiedenis leert dat deze bijzondere gebouwen niet als verloren hoeven te worden beschouwd. Al enkele decennia krijgen leeggekomen postkantoren een nieuwe bestemming. Vaak gebeurt deze transformatie in samenspraak met de lokale bevolking en met respect voor het verleden. Dit boek laat zien dat deze bijzondere cultuurhistorische gebouwen een geslaagd tweede leven kunnen leiden. Herbestemming van postkantoren volgt de geschiedenis van dit karakteristieke gebouwde erfgoed, analyseert het architectonisch en cultuurhistorisch belang, en toont geslaagde voorbeelden van herbestemming. Van grote projecten zoals winkelcentrum Magna Plaza in Amsterdam tot een liefdevolle verbouwing van het postkantoor van Oude Pekela.

Persoonlijke verhalen
Auteurs Koos Havelaar en Annette Wiesman besteden aandacht aan verhalen van oud-postmedewerkers over het werken bij ‘de Post’, buurtbewoners vertellen over ‘hun’ postkantoor, en initiatiefnemers ontvouwen gepassioneerd hun plannen voor restaurant, sportschool of wijnkoperij. Mede dankzij de talloze illustraties, weetjes en verhalen is Herbestemming van postkantoren hét boek voor postlief hebbers én belangstellenden voor architectuur.

Herbestemming van postkantoren
auteurs: Koos Havelaar en Annette Wiesman
€ 29,50
ISBN 978 94 6208 056 0
176 p. | 280 x 230 mm

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.