Gezondheids designgids gericht op interieur van ziekenhuizen

Boeken, Interieur

Gezondheids designgids gericht op interieur van ziekenhuizen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-10-2022

In samenwerking met Marion Lamarque, kleurenspecialist en oprichter van COLOR THE LIFE, introduceert Tarkett de ‘Gezondheidszorg Design Gids‘. Deze designgids bevat adviezen voor het interieurontwerp van ziekenhuizen. Het doel: een aangename zorgomgeving te creëren om te herstellen en in te kunnen werken.

De designgids is onder andere gebaseerd op de resultaten van de onderzoekspaper ‘Het ziekenhuis van de toekomst: uitdagingen en belangen‘. In 2021 is er vanuit Tarkett een onderzoek gestart naar de menselijke, logistieke en technische uitdagingen waarmee ziekenhuizen vandaag de dag worden geconfronteerd. De globale conclusie? Toekomstbestendige ziekenhuizen dienen zowel efficiënter als milieubewuster te worden ingericht. Daarbij moet de mens binnen het design centraal worden geplaatst.

De Gezondheidszorg Design Gids richt zich onder meer op zorgingenieurs, technisch managers en architecten. Zij kunnen zich laten inspireren door onder meer kleurenpaletten en succesrecepten. Verder zijn de inzichten van het onderzoek vertaald naar duurzame vloer- en wandoplossingen voor specifieke ruimtes.

Het effect van kleur

Het kleurontwerp van een omgeving beïnvloed menselijk gedrag door emoties op te wekken. Het is daarom belangrijk dat elke ruimte van een zorginstelling – van de receptie en de gangen via de wachtkamer tot intramurale en poliklinische zorg – nauwkeurig wordt ingericht. Hiervoor onderscheidt de gids drie designtrends:

– Biofiel Design: Een groeiend aantal studies toont aan dat visuele blootstelling aan de natuur zowel de stress als pijn van patiënten vermindert. Kenmerkend voor biofiel design is de aanwezigheid van planten, materialen met natuurlijke effecten (zoals hout en vezels) en toegang tot natuurlijk licht. Bij biofiel design willen we mensen en natuur met elkaar verbinden.

– Huiselijk Design: Ziekenhuizen vermenselijken. Warme en gastvrije ruimtes weerspiegelen een mensgerichte aanpak die de privacy en waardigheid van elk individu respecteert. Het creëren van rustgevende en intieme ruimtes die ‘net als thuis’ voelen kunnen bijzonder krachtig werken voor ouderen.

– Grafisch Design: Kleuren en oppervlakken worden gebruikt om te communiceren, te oriënteren, te leiden en de patiënten en hun familie af te leiden. Een voorbeeld daarvan kan zijn de manier waarop tapijt een looprichting kan stimuleren. Bij grafisch design worden ruimtes ontworpen om intuïtief, speels en gemakkelijk in te leven. Deze sfeer is geschikt voor pediatrische afdelingen.

De ‘Gezondheidszorg Design Gids’ is hier downloaden en de onderzoekspaper ‘Het ziekenhuis van de toekomst uitdagingen en belangen’ via deze link.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.