Hier woont alleen de tijd – Dieper de zone in

Boeken

Hier woont alleen de tijd – Dieper de zone in

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-08-2022

Op 12 september verschijnt het fotoboek ‘Hier woont alleen de tijd – Dieper de zone in’. Het is een vervolg op het boek ‘Hier woont alleen de tijd’ dat in het voorjaar van 2021 uitkwam en spitst zich verder toe op huiselijke intieme locaties waaraan de samenstellers – Maarten Slagboom en zijn dochter Billie Slagboom – hun eigen leven kunnen relateren.

Sinds ze zich hebben toegelegd op het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen, zijn Maarten Slagboom (1970) en zijn dochter Billie Slagboom (2001) steeds dieper doorgedrongen in een zone die gedomineerd wordt door afbladderende kalk, verpulverde verf, beschimmelde behanglagen en oprukkend onkruid. Nergens is het leven meer aanwezig dan waar het is verdwenen, en nergens houdt het leven je zo haarscherp een spiegel voor. Waar de vader in de zone steeds duidelijker ziet wat achter hem ligt, ziet de dochter de keuzes en contouren van het leven dat zich voor haar uitstrekt. Het enige wat ze beiden moeten doen is zich eraan overgeven.

Dit verschijnsel is middels foto weer gegeven in het boek ‘Hier woont alleen de tijd – dieper de zone in’. Maarten Slagboom geeft aan: “Dit boek is in veel opzichten de weerslag van de levensfase waar we in zitten. Als je de bekende metafoor van de seizoenen aanhoudt, zou je kunnen zeggen dat voor Billie, die 21 is, de zomer aanbreekt en bij mij als vroegvijftiger langzaam maar zeker de herfst invalt. Veel in ons leven draait nu om loslaten, maar op verschillende manieren. We kijken naar hetzelfde in die panden, maar zien iets anders. De confrontatie met die zone waaraan we zo verknocht zijn geraakt, vergroot dat onderscheid uit. Dat maakt het ook tot een heel persoonlijk boek.’’

Om de kijker de gelegenheid te bieden de foto’s op zichzelf te betrekken, worden in het boek specifieke locaties met hun specifieke geschiedenis niet als bijschrift vermeld. Daarbij richtte het tweetal zich vooral op het woonhuis; als de kern van het intieme leven. Billie Slagboom: “Doordat we ons daar nu nog meer op richten, komen we naar mijn gevoel in dit boek nog veel meer tot de kern: dat wij als twee generaties deel uitmaken van de eeuwige levenscyclus. De gebouwen die we bezoeken, met al die sporen van verschillende generaties bewoners, zijn daar de stille getuigen van.”

Over Maarten Slagboom en Billie Slagboom

Maarten Slagboom (1970) is journalist en werkt als eindredacteur voor de VPRO. Billie Slagboom (2001) is student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hun eerste gezamenlijke boek verscheen in 2021 en werd gelanceerd met een expositie in galerie Serieuze Zaken in Amsterdam en deelname aan de KunstRAI.

Specificaties

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.