Hofje heeft toekomst als woonvorm

Hofje heeft toekomst als woonvorm

Boeken
Door: Jacqueline Knudsen | 11-11-2014

Open en besloten is de titel van een zojuist verschenen boek van architectuurhistorica en -publicist Dorine van Hoogstraten. Het hofje is terug van nooit weggeweest is haar conclusie. Het hofje kent een rijke historie en blijft voor alleenstaanden, jong en oud, een geliefde woonvorm.  Sociaal demograaf Jan Latten voorzag het boek van een inleiding.

Ouderenhuisvesting en wonen voor alleenstaanden: onderwerpen die veel in het nieuws zijn. Hoe willen mensen wonen als ze ouder worden? Mensen worden ouder en zijn vaker vrijgezel. Dat vraagt om andere woningen dan het rijtjeshuis dat tot voor kort de standaard was. Er is behoefte aan woonvormen waar mensen hun zelfstandigheid en privacy kunnen behouden en zich toch geborgen voelen en onderdeel blijven uitmaken van een gemeenschap. Een plek waar je rustig op jezelf kunt zijn, maar waar je ook iemand kunt vinden om een praatje mee te maken als je daar zin in hebt.

Toekomstwaarde

Het wonen op een hofje kan voor veel, vooral alleenstaande, ouderen heel aantrekkelijk zijn. Om de voor- en nadelen van deze woonvorm te onderzoeken, wordt in Open en besloten het fenomeen hofje vanuit verschillende invalshoeken belicht. Dan blijkt dat het hofje niet zozeer een relict is uit de 17de eeuw, zoals velen denken, maar dat veel hofjes nog altijd springlevend zijn. Ook in de laatste decennia zijn er nog op allerlei plekken hofjes gerealiseerd omdat de combinatie van openheid en beslotenheid, van privacy en betrokken gezelschap een aantrekkelijke formule bleek te zijn. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor veel jongere alleenstaanden.

Het hofje als historisch verankerde bouwvorm heeft toekomstwaarde. Inspiratie genoeg, zo blijkt uit dit boekje. Het hofje is weer helemaal terug – van eigenlijk nooit weggeweest.

Het boek is gebonden, telt 112 pagina’s en is rijk geïllustreerd. Het is de eerste titel uit de Hofjesreeks welke uiteindelijk 8 titels zal bevatten.

Auteur: Dorine van Hoogstraten

Titel: Open en besloten

ISBN: 978 90 7009 511 6

Prijs: € 19,50 (incl. 6% BTW)

Uitgeverij: Van Stockum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.