Included: Overzicht werken van Mei Architects

Boeken

Included: Overzicht werken van Mei Architects

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-12-2022

Onlangs is de voorverkoop gestart van het boek ‘Included’. Hierin geeft Mei Architects een overzicht van 25 jaar projecten wat staat voor de ontwerphouding van het bureau. Maar ook voor alles wat bij het ontwerp ter inspiratie dient en voor alle mensen waar Mei mee praat, samenwerkt, van leert en voor bouwt. Included verschijnt officieel begin januari 2023.

Dit eerste overzicht toont 25 jaar werk: gebouwde en ongebouwde projecten. Van het modulaire Smarthouse (1995) tot het houten woongebouw SAWA beschrijft het boek een fascinatie voor intelligente bouwsystemen. Bijvoorbeeld systemen die de milieu-impact van de bouw kunnen verkleinen.

Het radicale pleidooi voor gebruikersvrijheid, dat in de vroege prijsvragen van het bureau naar voren komt, heeft vorm gekregen in aanpasbare gebouwen en ruimtes die door bewoners en gebruikers zijn toe te eigenen. Ambitieuze transformatieplannen, waaronder de Schiecentrale, Fenix I en de zijdefabriek in Naro-Fominsk, laten zien hoe het bureau zich heeft ontwikkeld tot voorloper in het herbestemmen van industrieel erfgoed.

Aric Chen is Algemeen en Artistiek Directeur van het Nieuwe Instituut en schreef het voorwoord. Hij geeft onder meer aan: “Mei has always seen a future for the past and the past as informing the future.”

Inhoud

Aan de hand van een breed palet aan ingrediënten – van open plattegrond tot mijmerbeugel, van droge ballast tot Delftse stoep – geeft het boek inzicht in de ontwerpmethodiek van Mei. Maar ook in de manier waarop het bureau zich in het plan- en bouwproces positioneert. Gesprekken met Marinke Steenhuis, Arzu Ayikgezmez, Piet Vollaard, Sophie Stravens en Kirsten Hannema, belichten onderliggende thema’s in het werk en de huidige relevantie hiervan.

Nu de ecologische en sociale noodzaak van een andere omgang met de gebouwde omgeving groeit, onderzoekt Mei nieuwe manieren van werken. Niet alleen door na te denken, maar door te doen. Daarbij voortbouwend op de ontwerpprincipes en expertise die het bureau in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

“Met Included wil Mei aanzetten tot het overdenken van de ontwerpopgave van deze eeuw en mensen inspireren om hiernaar te handelen”, besluit oprichter van Mei architects Robert Winkel.

Voorverkoop

 • Titel: Included
 • ISBN: 978-94-6208-614-2
 • verwacht: januari 2023
 • auteurs: Robert Winkel, Sanne van den Breemer e.a.
 • design: 75B
 • uitgever: nai010 publishers
 • drukker: die Keure
 • taal: Nederlands, Engels
 • uitvoering: paperback, 17 x 24 cm, 384 pag.

Reserveer een exemplaar met 10 euro korting en laat deze gratis signeren door Robert Winkel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.