Jan Duiker, bouwkundig ingenieur

Jan Duiker, bouwkundig ingenieur

Boeken
Door: Petra Starink | 01-10-2015

Boek Jan Duiker, bouwkundig ingenieurRond 20 november verschijnt het boek ‘Jan Duiker, Bouwkundig Ingenieur’ van auteur Herman van Bergeijk. Jan Duiker  wordt gerekend tot de belangrijkste architecten van ons land. Hij stelde zich, aanvankelijk samen met Bernard Bijvoet, ten doel architectuur in overeenstemming te brengen met de nieuwste ontwikkelingen binnen de samenleving. Enkele van zijn bouwwerken hebben de monumentenstatus bereikt en zijn al onderwerp van studie geweest.

Dominant bouwmateriaal baksteen

Het werk van Duiker heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt. In zijn eerste werken is baksteen nog het dominante bouwmateriaal en vormt de haard meestal het middelpunt, terwijl later gewapend beton domineert en centrale verwarming of een ander verwarmingssysteem wordt toegepast. De gevel wordt gereduceerd tot een zo dun mogelijke scheidingswand tussen binnen en buiten. Het kille van de moderne techniek moest de mens harden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten, ontdekkingen en efficiënte productiewijzen wezen hem de weg naar zijn modernistische architectuur, die hij beschouwde als uiting van een kosmische orde.

Dit boek plaatst het leven en werk van Jan Duiker in een brede context en beschrijft hoe hij tot zijn vooruitstrevende architectuuropvattingen kwam. De verhouding tussen deze opvattingen en de gebouwde praktijk krijgt ruime aandacht. Het boek wordt rond 20 november 2015 verwacht.

Jan Duiker, Bouwkundig Ingenieur (1890-1935)
Auteur: Herman van Bergeijk
ISBN: 9789460042423
Uitgeverij: Vantilt
Aantal pagina’s: 300,
Afmeting 314x 254 x 27 mm
Uitvoering: Hardcover
€ 24,50

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.