Jongens maak het maar mooi

Boeken

Jongens maak het maar mooi

Door: Petra Starink | 14-11-2016

Het Van Eesterenmuseum presenteert in samenwerking met Uitgeverij Thoth op 18 november het boek ’Jongens, maak het maar mooi. Stadsontwikkelaar en ambtenaar in Amsterdam 1963 – 1986.’ Het boek is het persoonlijke verhaal van Max van den Berg, stadsontwikkelaar en ambtenaar die meer invloed had dan menig politicus.

Max van den Berg

Max van den Berg overleed op 3 februari 2016. De afgelopen jaren schreef hij een boek over de stadsontwikkeling van Amsterdam in de periode 1963-1986. In die tijd werkte hij als ambtenaar voor de gemeente Amsterdam.
Het boek geeft inzichten in de werkwijze van veranderde diensten en politieke verhoudingen in een turbulente tijd tijd binnen de 20ste-eeuwse stadsontwikkeling van Amsterdam,  Noord, Nieuwmarkt en de vernieuwing van de binnenstad.

Wederopbouw van de stad

Toen Max van den Berg in de  jaren zestig na een succesvolle stage bij SO in dienst trad, kreeg hij de plannen die deze afdeling midden jaren vijftig had gemaakt voor de wederopbouw van de zwaar gehavende binnenstad in handen gedrukt met de mededeling: hier moet nog eens naar gekeken worden. Met zijn teamgenoten binnen SO maakte hij plannen en gewijzigde ontwerpen voor het stadscentrum. Door de Nieuwmarktrellen is van de uitvoering van deze plannen niets terecht gekomen, maar het verhaal van Max van den Berg laat zien dat tijdens de wederopbouwperiode het herstel van de binnenstad binnen de gemeente echt op de agenda stond. Het boek biedt daarmee een tegenwicht aan recente geschiedschrijving over de stadsvernieuwing in de periode 1960-1980 waarin ambtelijke diensten er bekaaid vanaf komen en eenzijdig de kant gekozen wordt van de actievoerders van destijds.

De boekenpresentatie is op 18 november om 16.00 uur in het Van Eesterenmuseum , Burgemeester de Vlugtlaan 125, Amsterdam.

Boekgegevens

Auteur Max van den Berg
Paperback, 240 pagina’s met 75 illustraties in kleur
ISBN 978 90 6868 722 4
22,50
Uitgeverij THOTH
Verkrijgbaar in het Van Eesterenmuseum en via de boekhandel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.