Methodiek voor herbestemming

Boeken

Methodiek voor herbestemming

Door: Petra Starink | 25-02-2020

Herbestemming van erfgoed hoort bij de dagelijkse praktijk van een architectenbureau. Wat in de praktijk ontbreekt is een werkbare methodiek, want hoe breng je de vakinhoudelijke invalshoek en de operationele aanpak samen? In het boek ‘Mag dit weg’ geschreven door Karianne Vandenbroucke erfgoedspecialist bij Rijnboutt wordt het belang tussen erfgoed en de directe omgeving uitgelegd. In het kader van de nieuwe Omgevingswet is dit boek onmisbaar.

Boek Mag dit weg

In het boek ‘Mag dit weg’ worden voorbeelden gegeven van 3 actuele herbestemmingen van jonge monumenten in een veranderde stedelijke context: Post Utrecht – het voormalige Hoofdkantoor voor PTT aan de Neude te Utrecht, The Garage – de voormalige Citroëngarage aan het Stadionplein te Amsterdam en het hoofdkantoor De Telegraaf, Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam.

Erfgoedspecialist

Karianne Vandenbroucke werkt sinds 2016 als erfgoedspecialist bij Rijnboutt. Wat begon als het aanreiken van ontbrekende kennis, mondde uit in een persoonlijke zoektocht om haar wetenschappelijke oriëntatie en jarenlange ervaring in traditionele restauratieprocessen aan te laten sluiten op de pragmatiek en het tempo van een commerciële bouwpraktijk.

Methodiek voor herbestemming

De methodiek voor herbestemmen van erfgoed die in dit boek beschreven wordt, is ontwikkeld in een dialoog tussen de auteur en haar collega’s. Aan de hand van drie casussen wordt het belang van de relatie tussen erfgoed en de directe omgeving geïllustreerd.

Mag dit weg. Methodiek voor herbestemming
Auteur: Karianne Vandenbroucke
ISBN 978-94-6208-557-2 Uitgeverij: nai010
Design: Thonik | Nederlands | paperback met flappen | 20 x 25 cm |
128 pag. | geïllustreerd (82 kleur)
Verschijnt 7 mei 2020

Op 20 juni 2020 tijdens de Dag van de Architectuur is er in Bibliotheek Neude in Utrecht een boekpresentatie en signeersessie. Op de website van Aorta is het programma van de Dag van de Architectuur Utrecht te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.