MVRDV Buildings

MVRDV Buildings

Boeken
Door: Petra Starink | 02-07-2013

Architectenbureau MVRDV presenteert het boek MVRDV Buildings. In het boek wordt 20 jaar gebouwd werk bijeengebracht. De Rotterdamse  architecten hebben de gebouwen opnieuw bezocht en kritisch geanalyseerd vanuit het perspectief van de gebruikers.

MVRDV werd opgericht in 1991 en gevestigd in Rotterdam. MVRDV is een afkorting van de achternamen van architecten Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau is bekend om zijn experimentele architectuur en bijdrage aan de vernieuwing van architectuur in Nederland.

MVRDV heeft, naast toonaangevende studieprojecten zoals Pig City en Grand Paris, de afgelopen 20 jaar een divers portfolio aan gebouwd werk gerealiseerd, waaronder de Villa VPRO (Hilversum), WoZoCo (Amsterdam), de Boekenberg in Spijkenisse. Voor de architecten was deze monografie een gelegenheid om terug te blikken op hun gebouwde oeuvre en te luisteren naar de gebruikers en bewoners. Want hoe functioneren deze gebouwen na oplevering?

MVRDV wilde geen traditionele architectuurmonografie. MVRDV Buildings toont  20 jaar werk en heeft ook de ambitie om de architectuurmonografie verder te ontwikkelen mede door te bewijzen dat gebouwen hun bestaansrecht ontlenen aan succesvol gebruik. In plaats van de gebruikelijke door architecten geschreven teksten, geven de Duitse architectuur critici Ilka en Andreas Ruby hun onafhankelijke visie op het werk van MVRDV.

Er is gezocht naar bestaande fotografie van de gebouwen in gebruik. Bewoners, klanten, gebruikers en connecties werd via social media om hulp gevraagd. Grafisch ontwerper Joost Grootens heeft uit de duizenden foto’s een selectie gemaakt. Ook zijn er reportages opgenomen met veel commentaar van de bewoners en gebruikers in combinatie met eenvoudig te begrijpen tekeningen die het gebruik van de ruimten weergeven.

MVRDV Buildings
Ilka Ruby, Andreas Ruby
Uitgever NAI Publishers
65 euro
Engels
ISBN: 978-94-6208-012-6
Hardcover-  24x 30 cm-  400 p
Ontwerp: Joost Grootens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.