De natuurlijke stad, boek Studio 1:1

Boeken

De natuurlijke stad, boek Studio 1:1

Door: Jacqueline Knudsen | 03-05-2017

Vanuit het perspectief van dieren heeft STUDIO 1:1 tien concepten en strategieën ontwikkeld hoe woningcorporatie Woonbedrijf kan bijdragen aan het behouden of versterken van de biodiversiteit in Eindhoven. Hiermee laat het onderzoeks- en ontwerpbureau zien hoe huidige wooneenheden, grondeigendom en bestaande processen van de woningcorporatie nog ‘groener’ kunnen worden. Het onderzoek is gebundeld in het boek ‘De Natuurlijke Stad’ dat op 19 april is gepresenteerd.

Woningcorporatie Woonbedrijf heeft samen met de Gemeente Eindhoven en de collega corporaties negen Strategische Doelen op het gebied van duurzaamheid opgesteld. Een van deze doelen is ‘De Natuurlijke Stad’. Rob Bogaarts, districtsmanager Tongelre en portefeuillehouder Duurzaamheid bij Woonbedrijf benadrukt: “Onze woningen staan in een eco-systeem. Als dat eco-systeem niet op orde is, dan krijgen we te maken met oververhitte steden (en wijken), met wateroverlast en met plekken waar belangrijke diersoorten zoals zoogdieren, vogels, vlinder en insecten geen plek meer hebben.”

Onderzoek Studio 1:1

In opdracht van en in co-creatie met Woonbedrijf startte ontwerpbureau STUDIO 1:1 een onderzoek en strategische conceptontwikkeling om te onderzoeken op welke manier de biodiversiteitsambitie van de woningcorporatie kon worden gerealiseerd. Hierbij is enerzijds gekeken naar ruimtelijke, stedenbouwkundige en ecologische kansen in de stad. Anderzijds heeft STUDIO 1:1 met ‘een groene blik’ naar alle processen, taken, afdelingen, woningen, etc. gekeken en hoe deze kunnen bijdragen aan een groenere leefomgeving.

Perspectief vanuit dieren

Na inhoudelijk onderzoek heeft STUDIO 1:1 verschillende concepten ontwikkeld die op uiteenlopende wijze bijdragen aan de duurzaamheidsambitie van Woonbedrijf. Een voorbeeld is het aangrijpen van het verhuisproces (2500 keer op jaarbasis) om te vergroenen door verharde tuinen voor 75% groen op te leveren. Onderzocht is welke impact dit op jaarbasis zou kunnen hebben. Of het koppelen van openbaar groen van Woonbedrijf aan de Gemeentelijke ecologische ambities (groenbeleidsplan). Deze vernieuwende concepten en strategieën zijn vervolgens zoveel mogelijk gekoppeld aan afdelingen, wijken en/of processen van Woonbedrijf. Zo zijn de voorstellen zo dicht mogelijk bij de kerntaken van Woonbedrijf gebleven.

Meer info over de Natuurlijke Stad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.