Overzicht van de eerste vrouwelijke architecten in Nederland

Boeken

Overzicht van de eerste vrouwelijke architecten in Nederland

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-09-2023

Onder de titel ‘Hulde aan onze kranige architecte!’, brengt nai010 een compleet overzicht uit van de eerste vrouwelijke architecten. De uitgave bevat opmerkelijke monografieën over Grada Wolffensperger, Riné Boerée en Wil Jansen en is volgens de uitgever een ‘onmisbaar’ naslagwerk in een tot heden onbelicht deel van de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Het boek wordt op 18 oktober gelanceerd in het Nieuwe Instituut.

Margaret Staal-Kropholler (1891–1966) staat bekend als de eerste vrouwelijke architect van Nederland. Zij realiseerde als ongediplomeerd architect haar eerste werk in 1917. Minder bekend is dat in datzelfde jaar Grada Wolffensperger (1887–1965) als eerste vrouw haar universitaire studie  bouwkunde voltooide aan de Technische Hogeschool in Delft. Tot 1945 voltooiden nog eens twintig vrouwen hun architectenopleiding. Waarom en hoe werden deze vrouwen architect, in een tijd waarin de vrouw geacht werd voor gezin en huishouden te zorgen? Hoe zag hun opleiding eruit en was het wel mogelijk om dit door mannen gedomineerde beroep uit te oefenen?

Boek

Hulde aan onze kranige architecte! beschrijft de opkomst van de vrouwelijke architecten. Het boek vormt met 21 biografieën een onmisbaar naslagwerk in een onderbelicht deel van de Nederlandse architectuur geschiedenis.

Het boek is samengesteld door Erica Smeets-Klokgieters. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en sloot deze studie af in 2016 met een master architectuurgeschiedenis en monumentenzorg. Haar masterscriptie over de opkomst van de eerste vrouwelijke architecten in Nederland was de aanzet tot verder onderzoek, wat resulteerde in haar proefschrift ‘Hulde aan onze kranige  architecte!’ De opkomst van de eerste vrouwelijke architecten van Nederland, waarop zij in 2022 promoveerde. Dit is de handelseditie van haar proefschrift.

Boeklancering

Op woensdag 18 oktober van 17:00 tot 18:00 wordt het boek gevierd met een lezing van Smeets-Klokgieters, een toelichting van de vormgevers en een presentatie van bijzondere archiefstukken uit de collectie van het Nieuwe Instituut.

17:00 uur – Welkom door Laurence Ostyn (nai010)
17:05 uur – Lezing door Erica Smeets-Klokgieters
17:25 uur – Toelichting door vormgevers van het boek (Beukers Scholma)
17:35 uur – Presentatie van archiefstukken uit de collectie van Nieuwe Instituut
17:50 uur – Q&A
18:00 uur – Einde programma

Specificaties van het boek

 • Titel: Hulde aan onze kranige architecte!
 • De opkomst van de eerste vrouwelijke architecten van Nederland
 • Prijs: €34,95
 • ISBN: 978-94-6208-814-6
 • Lancering: oktober 2023
 • Schrijver: Erica M. Smeets-Klokgieters
 • design: Beukers Scholma
 • Taal: Nederlands
 • Afmetingen: 21 x 26 cm
 • 384 pag.
 • Geïllustreerd (200 kleur)
 • Bestellen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.