Piet Klaarhamer-Architect en meubelontwerper

Piet Klaarhamer-Architect en meubelontwerper

Boeken
Door: Petra Starink | 02-12-2014

Het boek Piet Klaarhamer-Architect en meubelontwerper verschijnt bij de tentoonstelling ‘Klaarhamer volgens Rietveld’ in het Centraal Museum Utrecht van 20 december tot 25 maart 2015.

Het boek schets een helder beeld van Klaarhamer als onmisbare schakel tussen de grote bouwmeester Berlage en de avant-gardistische kunstenaars van De Stijl.

Architect Piet Klaarhamer (1874-1954) was vooral actief in Utrecht en omgeving. Klaarhamer had contacten met architecten als Pierre Cuypers, H.P. Berlage, J.J.P Oud, en met kunstschilders Bart van der Leck en Vilmos Huszár. Hij werd tot nu toe slechts in relatie tot anderen genoemd wat zijn bijzondere oeuvre tekort doet.

Klaarhamer was een onafhankelijke ontwerper die vernieuwing en zuiverheid nastreefde. Zijn meubelontwerpen tonen heldere constructies, eerlijk gebruik van eenvoudige houtsoorten zonder toepassing van decoratie. Klaarhamer wist deze vormentaal over te dragen op zijn leerlingen, onder wie architecten Piet Elling en Gerrit Rietveld.

Architectonische opvattingen

Woonblokken in de Utrechtse wijken Wilhelminapark/Oudwijk en Oog in Al getuigen van zijn karakteristieke architectonische opvattingen, eveneens buiten de stad gerealiseerd in enkele landhuizen voor particuliere opdrachtgevers. Ofschoon zijn plannen voor het bouwen in gewapend beton nog weinig weerklank vonden, opende Klaarhamer wegen waardoor anderen opmerkelijke gebouwen konden realiseren.

Piet Klaarhamer – Architect en meubelontwerper

Auteurs: Marijke Kuper, Monique Teunissen

€ 34,50

Nederlands

hardcover | 228 p | 22,5 x 22,5 cm | rijk geïllustreerd

Design: Lex Reitsma

nai010 uitgevers in samenwerking met Centraal Museum Utrecht

Met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Hartenfonds, K.F. Heinfonds, Fentener Van Vlissingen Fonds, Gemeente Utrecht.

Het boek verschijnt 20 december.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.